fredag 10 februari 2017

Oreda i politiken

Till skillnad från vissa andra delar av landet har vi haft fortsatt stillsamt vinterväder med någon minusgrad och stundtals ett blygsamt snöfall och på kvällarna har fullmånen tittat in på mig genom fönstret framför mitt skrivbord.Vi har hållit oss mest hemmaomkring med promenader i närområdet, men igår var jag på målarklubbens nya torsdagsgrupp och idag åkte vi ner till Mälarstranden för att inta en vegetarisk fredagslunch. Man börjar också, så här i mitten av sista vintermånaden, att känna av det för varje dag allt längre dagsljuset och hoppas att våren snart orkar slå ut vintern.

På tal om att slå ut, så kan man ana en viss turbulens i den svenska inrikespolitiken. M-partiet har under sin nuvarande ledarkvinna haft en besvärande utveckling i opinionsmätningar och efter hennes utspel om samarbete med SD kom ett kastrofalt ras i väljarstödet. När hennes allianskolleger dessutom gjorde tummen ner för hennes idé kan man säga att hela havet stormar. Istället har ju SD kunnat vädra morgonluft, men allra gladast är förstås C-partiets ledarkvinna som på något egendomligt sätt lyckats locka till sig en oförtjänt stor del av väljaropinionen med opportunistiska utspel om invandsrings- och landsbygdspolitik. Under tiden har statsministern rest land och rike runt med sitt hov och försökt ingjuta förtroende hos väljarna för den lågmälda, för att inte säga intetsägande, politik som regeringen försöker övervintra på.
Hur detta kommer att lyckas får vi se om ett och ett halvt år när allt ska prövas i ett nytt riksdagsval. Tecknen i skyn är förvisso just nu inte särskilt lovande. Med kriser inom polisen och sjukvården på grund av pesonalbrist, med galopperande kostnader för invandringen, med sviktande resultat i skolundervisningen och sist, men inte minst, en svår bostadsbrist och en boprisbubbla på bristningsgränsen, ser det mesta i den offentliga sektorn ut att ha misslyckats. Med den rödgröna regeringens val av bidraglinje istället för jobblinje i politiken kommer skattehöjningar att bli nödvändiga för att klara ekonomin, men då slår man samtidigt till en broms i marknaden. Det blir nog till att räkna med en lite oroligare tid de närmaste åren!

Inga kommentarer: