söndag 18 oktober 2015

Brandhot mot flyktingar

Vi är fortsatt lyckligt lottade med soligt högtrycksläge i vädret och ca 15 plusgrader på utetermometern på eftermiddagarna. De norra och södra delarna av landet har inte på samma sätt fått del av denna 'extra sensommar'. Igår utnyttjade vi denna fördel till en utflykt till Surahammar för att besöka en konstutställning i Stenhuset. De 'proffs' som ställde ut var dessvärre inte så imponerande, men hade gott självförtroende vad gällde prissättningen (4 000 - 15 000 kr) för verk som flera i vår amatörklubb skulle gjort mycket bättre. Som tröst fanns istället en konstfotoutställning av en grekisk konstnär, som välvilligt beskrev tekniken bakom de förnämliga motiv han skapat - en kreatör av stora mått. Vid vår promenad, som vi efteråt tog utmed kanalen, fick vi uppleva ett annat teknikens under då vi mötte en drönare, som flög fram över vattenytan i kanalen.
I det fortsatt soliga vädret fick det idag bli en långpromenad på landsbygden väster om stan. Där var upplevelsen främst den stora mängd av långtradare som väntade på tillträde till ICA:s centrallager. Inom handeln går det nu för högtryck veckan runt.

För högtryck arbetar också polisen efter att det på olika håll i landet under de senaste dagarna inträffat svåra bränder, med största sannolikhet anlagda, i byggnader planerade för flyktingboende. Hittills i år har över tio asylboenden eldhärjats. Forskning kring en våg av liknande attentat riktade mot flyktingförläggningar på 1980- och 90-talen visar, att det då handlade om gärningsmän "som uppfattade att stämningarna i lokalsamhället rättfärdigade deras handlingar". Idag går det snabbare att piska upp sådant hat då lokala grupper bildas genom sociala medier. Där höjs retoriken kraftigt och i många fall ses sådana här aktioner som något positivt.
Låt oss nu hoppas att våra politiska ledare har uppfattat signalerna och börja gå från ord till handling för att ta ledningen över en process som just nu verkar gå helt ur kontroll. Det brådskar innan något riktigt allvarligt inträffar.

Inga kommentarer: