lördag 7 mars 2015

Våldsproblematik

Vårvädret har tagit en liten paus de senaste dagarna med en aning sänkt temperatur och ganska mycket blåst. Igår tog vi trots detta ändå en långpromenad i närområdet. Idag var vinden sådan att vi bestämde oss för att stanna på hemmaplan. Det fick bli motionscykel och löpband, som istället fick tillfredsställa vårt rörelsebehov. Visserligen får man då den fysiska aktiviteten, men inte den nyttiga genomvädringen av lungorna med frisk utomhusluft och det saknar man. Men sysselsättning är det för den sakens skull ingen brist på utan vi jobbar vidare på våra respektive projekt med släktforskning och Wikipedia. Idag kunde jag överraska mig själv med att skriva om något så udda som Ottonsk konst - ganska vågat egentligen av en som närmast är att betrakta som kulturanalfabet.

Ganska vågat är det snart också att röra sig på gator och torg med tanke på de ständigt förekommande våldsbrotten i samhället. Idag på morgonen hittades tre personer, två män och en kvinna i 20-årsåldern, döda utanför sjukhuset i Uddevalla och polisen misstänker att det rör sig om ett trippelmord. Bråkiga personer kring brottsplatsen under förmiddagen fick dessutom avhysas med våld av polisen.
Ungefär samtidigt greps och anhölls fyra personer för mordförsök i centrala Malmö. Där är offret dock fortfarande vid liv.
Vid IKEA vid Kungens kurva i Stockholm hittades vid samma tid en man död i en lastbil. Omständigheterna kring dödsfallet är oklara och polisen har startat en mordutredning.
Så här har det mer eller mindre sett ut varje dag den senaste tiden. Det är en oroande utveckling som det är svårt att sätta i ett tydligt sammanhang. Det ligger nära till hands att förklara det med att våldsutvecklingen i Mellanöstern och övriga arabvärlden sprider sig som ringar på vattnet, men den bilden är alltför lättköpt. Den bristande respekten för människors liv och hälsa har flera rötter än så. Ungdomsarbetslöshet och brister i fritidssysselsättning ger utrymme för gängbildning och social oro som i förlängningen kan leda till missbruk och kriminalitet. För att komma till rätta med detta krävs politiska beslut om ekonomiska resurser, men framför allt enskilda medborgares engagemang med att hjälpa vilsekomna individer på rätt spår innan det är för sent. Här finns oändligt mycket att göra!

Inga kommentarer: