måndag 27 maj 2024

Välförtjänt hockeybrons till Tre kronor

Ännu en vecka med högsommarvärme har passerat och endast idag har vi fått ett par små regnskvättar. Risken för torka är snart inte långt borta och jag har redan vattnat vår lilla trädgårdstäppa ett par gången. Värmen har också gjort att vi ett par dagar med över 25 grader i skuggan tvekat om att ta vår dagliga motionspromenad, men hittills har vi ändå lyckats hålla uppe distansen på en godtagbar nivå. Veckans avbrott i vardagen kom igår då vi firade Mors dag med ett trevligt besök av våra döttrar. Vi kunde som vanligt avhandla en del både gammalt och nytt när vi träffas. Idag tog vi sedan tillfället att avlägga våra röster till det förestående EU-parlamentsvalet.

Ute i världen har VM i ishockey avslutats men lite snöplig sorti för Tre Kronor. Efter att laget vunnit samtliga gruppspelsmatcher kom den första förlusten i semifinalen mot Tjeckien med 7-4. Det senare laget vann sedan över Schweiz i finalen medan Sverige knep bronspengen i bronsmatchen mot Kanada. Som helhet får man ändå ge svenskarna betyget väl godkänt.
Efter helikopterolyckan i Iran för tio dagar sedan, där bland andra landet president och försvarsminister omkom, har nu spekulationerna om huruvida det verkligen var en olycka tagit fart. Inga fakta i målet har hittills kunnat presenteras, men spänningarna mellan politiker och 'andliga ledare' inom den iranska statsledningen är inte obekanta och det är inte lätt att veta vad den känsliga politiska balansen i Mellanöstern kan föra med sig för tilltag. Framtiden får utvisa vad ayatollerna bestämmer ska ha skett.
En annan spexartad historia i världen är valrörelsen inför det kommande presidentvalet i USA. Med två gamla gubbar i 80-årsåldern som motståndare är det upplagt för överraskningar av alla möjliga slag. Att Trump samtidigt sitter åtalad i två rättegångar om skattefusk och uppvigling minskar ju inte precis spänningen när han pendlar mellan rättssalen och valkampanjen. Sammanfattningsvis vill jag hävda att det ser en aning mörkt ut för USA oavsett vem som vinner valet. Världens mäktigaste nation borde ha möjlighet att presentera några mer kvalificerade och kraftfulla kandidater, men valet kostar enormt mycket pengar och få är beredda att göra den uppoffringen. Demokratins grundvalar kan lätt bli skakiga om de ska bygga på enskilda presidentkandidaters ekonomiska situation.

Inga kommentarer: