måndag 20 maj 2024

En ovanlig Skåneresa

Vi har under den gångna veckan 'drabbats' av mera högsommarväder med temperatur som man stundtals tvekar att gå ut i. Med 27 grader i skuggan kan det bli över 40 grader i solen och det är inte hälsosamt för personer i vår ålder. Genom yngsta dottern och hennes make, som gjort en semestertur till Skåne, har vi istället med hjälp av video- och cyberteknik kunnat delta i mycket av deras upplevelser med besök i mitt barndomshem, samkväm hos min syster, en toppvandring på Stenshuvud  och en hel del annat. Det är märkligt hur lätt man kan förflytta sig med moderna hjälpmedel.
Under fredagen tog vi tillfället till en egen liten resa till Avesta för att avnjuta en god lunch på Kings Arms och på hemvägen stannade vi till en stund vid Ängelsbergs bruk och tog en promenad i de natursköna omgivningarna.
Idag blev det istället ett något mindre behagligt besök inne i stan för hustruns tandläkarbesök. För min del var det största problemet att hitta en parkeringsplats. Trafikmiljön för bilister är numera under all kritik och man gör allt för slippa behöva ta sig dit. Härvidlag tror jag att politiken gjort ett stort misstag. Stadslivet vittnar inte mycket om att man faktiskt befinner sig i landet sjätte största stad.

Ute i världen finns egentligen inte några större förändringar att notera. Krigen i Ukraina och Gaza fortsätter i varierande grad med stort lidande för de drabbade folken. I båda fallen handlar det i grunden om enskilda, maktgalna potentaters ambitioner att stadfästa sin ställning. Det som möjligen kan komma att påverka utvecklingen i Gazakriget är att både Irans president, Ebrahim Raisi, och utrikesminister, Hossein Amir Abdollahian, omkom i en helikopterolycka i förrgår. Hur detta kan påverka den politiska situationen i Mellanöstern återstår att se, men balansen är känslig och kan lätt rubbas.
I den svenska 'ankdammen' är det just nu, förutom EU-valrörelsen, en övertids- och nyanställningsblockad för vårdpersonalen som mest sysselsätter medierna. Förhandlingar om arbetstidsförkortning och modeller för arbetsplanering ligger i potten och ställningarna verka låsta. Med tanke på redan förekommande bemanningsproblem ser det dåligt ut för alla i vårdköerna inför den stundande sommaren. Låt oss hoppas att förhandlarna tar sitt förnuft till fånga och hittar en acceptabel lösning.

Inga kommentarer: