onsdag 5 juni 2024

Sverigeresor i repris

Sommarhettan har fortsatt att plåga oss ytterligare en vecka, men idag har äntligen ett avbrott inträffat med en temperatursänkning med 8-10 grader. Som högst hade vi över 27 grader ett par dagar i förra veckan. Idag har det just nu börjat falla några regndroppar och vi hoppas på en rotblöta för torkan är nu bevärande och gräsmattor har börjat gulna på en del håll. Väderläget har också begränsat våra aktiviteter en del och vi har mest hållit oss på hemmaplan med undantag några kortare motionspromenader. Istället har hustrun fått idén att vi med hjälp av loggböckerna från våra husbilsresor genom åren i lugn och ro här hemma ska  minnas och återuppleva alla händelse och äventyr från våra resor i Skandinavien under tjugo års tid från Abbekås i söder till Lofoten i norr. Det är fascinerande att se hur upplevelserna kan radas upp genom de små 'cliffhangers' som loggboksanteckningarna erbjuder. Vi har nu avverkat de tre första åren och har 17 år kvar.

Ute i världen rullar alla konflikter på som vanligt med krig i Ukraina och Gaza och diverse gängkrig inom maffiavärlden. Slagen om narkotikamarknaden har tagit minst fyra människoliv enbart i Sverige den senaste veckan och polisinsatser mot gängen tycks inte imponera särskilt mycket på det klientel som svarar för dåden.
Det som möjligen måste ses som en avvikelse från det normala är rättegången mot USA:s tidigare president Donald Trump som nu avslutats med fällande dom på alla 34 åtalspunkterna. Det är första gången i USA:s historia som en president belagts med kriminalitet, men hans advokater hävdar att domen ska överklagas för att 'ge honom rättvisa'. Sensationen minskas heller inte av att han nu dessutom kandiderar för en ny mandatperiod i Vita huset. Det som kanske är än mera anmärkningsvärt är att hans agerande inte tycks bekymra hans anhängare i väljarkåren utan  snarare stärker deras sympatier för honom som person. Detta måste ses som ett orosmoment för landets demokratiska system när en sådan uppenbar splittring i väljarkårens intressen kommer i dagen. Det återstår nu ett knappt halvår till valdagen och världen bävar inför valresultatet. Med Trump vid makten kan vad som helst komma att hända på världsscenen. 

Inga kommentarer: