onsdag 8 maj 2024

Betydelsefullt EU-val väntar

Under första veckan av maj hade vi nästan högsommarväder med temperatur någon dag uppåt 25 grader, men i förrgår kom bakslaget med bland annat en frostnatt. Nu blir det istället regnigt och riktigt kyligt några dagar. Den 1 maj bestämde vi oss för att ta vara på det fina vädret och åka på en picnic-utflykt. Det visades sig emellertid att många andra kommit på liknande idéer och på tre olika platser vi besökte fanns inte en enda ledig parkeringsplats varför det hela slutade med att vi återvände hem och fikade på vår egen soliga altan.
I lördags var det fortfarande varmt och soligt när bostadsföreningen hade planerad städdag. Det blev lite jobb med renhållning, men framför allt den traditionsenliga, trevliga samlingen efteråt med varmkorv, öl och fika.
En annan avvikelse från de vardagliga rutinerna var att jag igår hade bilen inlämnad för service, något som kändes nästan onödigt eftersom vi bara hade åkt knappt 600 mil sedan förra servicen. Men nu är det gjort och klarar sig förhoppningsvis ett år igen. För övrigt fortsätter vi som vanligt med våra motionsaktiviteter för att 'hålla ångan uppe'.

Det politiska livet börjar nu allt mer att handla om den stundande valrörelsen inför valet till EU-parlamentet i juni. Det folkliga intresset är dock en aning magert och valdeltagandet brukar stanna på strax över 50 procent. Det lurar dock en del dramatik i kulisserna eftersom småpartierna L, KD, C och MP rör sig nära kvalificeringsgränsen. Allra sämst ligger det mest EU-vänliga L, som just nu är under 3 procent. Inom KD råder vidare oro efter att utbrytaren Sara Skyttedal bildat partiet Folklistan och konkurrerar om KD-röstarna. Det kan med andra ord bli tal om ganska stor förändring på den svenska bänken i EU-parlamentet under nästa mandatperiod.
De dominerande frågorna som nu är aktuella är säkerheten i Europa efter Rysslands pågående aggressioner, energipolitiken vis-a-vis klimatförändringarna, migrationspolitiken, jordbrukspolitiken och internationella handelsavtal med framför allt USA och Kina. Det blir således med all sannolikhet ingen brist på sysselsättning för de tillträdande parlamentarikerna. 

Inga kommentarer: