måndag 16 augusti 2021

Skattpengar i ett svart hål

Väderleken i våra trakter har återgått till mera normala förhållanden - mera lagom av såväl temperatur, vind som nederbörd. Trots den torra heta sommaren har grönskan i naturen klarat sig bra och gulnande fläckarna på gräsmattorna är åter grönskande. Nu gäller det att på bästa sätt ta vara på det som återstår av sommaren och i torsdags gjorde vi en utflykt med husbilen till Strängnäs och Mariefred, där vi blev något överraskade av 'turistträngseln'. Vid de populära utflyktsmålen fanns inte en enda parkeringsplats att hitta, men vi kunde ju ställa 'vårt hus' på en annan trevlig plats. Efter ett uppehåll på ett och ett halvt år under pandemitiden har vi också återupptagit vår tradition med utelunch på fredagar och hoppas få kunna njuta av dessa avbrott  vardagen i fortsättningen. 
Våra motionspromenader fortsätter vi naturligtvis efter bästa förmåga och på en av dessa hade vi nöjet att möta vårt yngsta barnbarnsbarn och hans mamma. Med våra vandringar hade vi på vår fiktiva långpromenad igår kommit till Påskallavik där vi tar en paus vid stranden av den vackra skärgården.

Idag hade jag det tvivelaktiga nöjet att läsa en artikel av en grävande journalist om hur svenskt offentligt u-landsbistånd bedrivs. Det var en skrämmande läsning. Med biståndsmyndigheten Sida i spetsen framträder en hårresande bild av nonchalans och naivitet och i värsta fall ren korruption. Även fall av rent ministerstyre i avsikt att vinna politiska poänger beskrivs. Oberoende uppskattningar har gjorts av att 10- 20 procent av de skattefinansierade 45 miljarder, som biståndsbudgeten omfattar, hamnar i mer eller mindre olagliga, ibland rent kriminella fickor på vägen till den nödställde mottagaren. Det handlar både om misskött hantering på givarsidan och ofta utbredd korruption hos mottagarna.
Jag har i många år varit skeptisk till hur detta biståndsarbete bedrivs och borde inte vara överraskad av journalistens redogörelse, men förhållandena var i många fall mycket värre än jag kunde tro. I några fall har pengarna till och med i slutändan gått till finansiering av ren terrorverksamhet i diktaturstater. Med detta för ögonen kan jag bara konstatera att Sverige med det snaraste behöver en ny ledning med förmåga och vilja att rensa upp i det träsk som håller på att bre ut sig i Myndighetssverige. Vi aningslösa skattebetalare ska inte behöva acceptera den ordning som nu råder!

Inga kommentarer: