måndag 9 augusti 2021

Armageddon i Centralasien

Den gångna veckan har tydligt visat att hösten knackar på dörren. Utetemperaturen har efter en och en halv månads tryckande värme börjat hålla sig kring 20-graders strecket. Vi har också fått en dags regn (26 mm) vilket var både behövligt och välkommet. Det mera skonsamma väderläget har också gjort att vi kunnat öka på våra motionspromenader en aning och med detta hade vi igår kommet fram till Mönsterås på vår fiktiva långpromenad. Där kan vi besöka avlägsna släktingar till hustrun och även hedra hennes anor på ortens kyrkogård.
Som avbrott i vardagslunken firade vi vår 58:e bröllopsdag med en liten utflykt till Avesta där vi tittade på stan och smorde kråset med var sin god pizza. Ett par dagar senare gjorde vi en annan utflykt till grannkommunerna i väster där vi kunde göra trevliga promenader i vackra omgivningar och hade flera goda upplevelser på vägen.

Lika goda upplevelser gäller inte för Afghanistans  befolkning där talibaner nu åter succesivt besätter landet efter avbrottet av den internationella militära hjälpen till landet. Talibanerna, som är organiserade i en konservativ, militant sunniislamistisk rörelse, som startades som motkraft mot sovjetisk intervention av Afghanistan 1979. Efter 'kalla krigets' slut kunde de expandera och regerande större delen av landet under senare delen av 1990-talet. Förstärkta av al-Qaida under Usama bin Ladin proklamerade de ett 'heligt krig' mot de orena, dvs alla utom de som bekänner sig till deras livsstil under extrema sharialagar. Under hela tiden har rörelsen kunnat påräkna ett omfattande stöd från Pakistan. Efter al-Qaidas 11 september-attack i New York 2001 har sedan dess världen med stöd av FN-sanktioner kunnat trycka tillbaka talibanerna, men efter USA:s beslut att nu lämna landet åt sitt öde ges förutsättningar för deras återkomst till makten.
Det vi har att se fram emot är en i religionens namn skrämmande kulturell återgång till en tid då mänskliga rättigheter i dagens mening inte existerade och en filosofi som per definition reducerar kvinnan till mannens egendom. Framtiden för de flesta av landets medborgare kommer att styras av tvång och skoningslös terror där barn kan användas som soldater eller självmordsbombare. Gud vare dem nådig!

Inga kommentarer: