måndag 2 augusti 2021

Hotande kollaps för svensk byggverksamhet

Under den senaste veckan fick sommarhettan till sist ge vika för en något mer normal temperatur och vi har till detta också under några korta stunder fått en del regn. Problemen med torkan är för den skull inte på något sätt undanröjda och en hel del skogsbränder har härjat både i Sverige och på andra håll i Europa. Vi har för egen del i vanlig ordning anpassat våra aktiviteter, men försöker hålla en konstant nivå på motionen. På vår fiktiva långpromenad kom vi därmed igår till Kåremo ett par mil norr om Kalmar.
Som avbrott i vardagen hade vi i torsdags ett besök av våra döttrar för att celebrera min födelsedag och igår var det kalas hos yngsta dotterns familj för ett försenat födelsedagsfirande av hennes son.

Under den gångna veckan har en hel del av utrymmet varit upptaget av den 'cementkris' som kan bli följden att Mark- och Miljööverdomstolen underkänt Cementas ansökan om förlängt tillstånd till brytning av kalksten i Slite. Domen har överklagats till Högsta domstolen, men om detta inte undanröjer den nu gällande domen, kommer tre fjärdedelar av Sveriges försörjning med cement att försvinna den 1 november. Vad följderna av detta skulle bli för byggbranschen och delar av industrin kan nästan vem som helst direkt inse, dock inte den svenska regeringen, tycks det.
Från regeringshåll har det nämligen i stort sett varit tyst, med hänvisning till att det är domstolen som dömer. Man tycks inte ens ha försökt göra någon form av konsekvensanalys trots att varningar från näringslivet kommit om risk för stor arbetslöshet och grava ekonomiska följder. Istället har nu oppositionen tagit initiativet genom att kalla näringsministern till riksdagens näringsutskott med krav på dennes redogörelse för regeringens plan för att hindra en hotande kollaps i samhället. Ännu en gång har denna handlingsförlamade regering verifierat sin totala inkompetens för sitt uppdrag. Vi skattebetalare väntar nu på klara besked om regeringens agerande i ärendet!

Inga kommentarer: