tisdag 26 mars 2013

Språkets makt

Ingen förändring har varit synlig i väderläget förutom något ökade dagstemperatur i takt med att kommer allt högre upp på himlen. Igår var det som vanligt dags för veckans aktivitet på målarklubben. Hustrun gjorde nya framsteg med utmaningar i akvarellmåleriet, medan jag fortsatt att samla erfarenhet av fotorealismens krävande teknik - oförtrytligt tålamod är helt klart en grundbult. Dagens avslutade jag sedan med att delta i moderaternas kretsårsmöte där det bl a stod ett föredrag av finansmarknadsministern Peter Norman på programmet.
Idag började vi med en tur till östra köpcentret för bunkring inför påsken och efter lunch tog vi en promenad till stan för ett biblioteksbesök för att förnya våra litterära tillgångar. Sedan åkte jag till ett möte med Tekniska föreningen som anordnade ett studiebesök på Bombardiers testlab för utveckling av nya drivsystem för olika sorters tåg. Inte många anar hur mycket elektriska prylar som omger dem som tågpassagerare, men den avancerade tekniken är en förutsättning för en säker och energieffektiv och miljömässigt bra framfart på spåret.

Framfart kan man också kalla det bråk som uppstått mellan svensk språkrådet och google, som kräver att ordet 'ogooglebar' ska bort från den svenska ordlistan. Det man egentligen kräver är att verbet googla endast får användas i betydelsen sökning på Google och vill inte acceptera svenska akademiens definition "som inte går att hitta på webben med en sökmotor".
Min stilla undran är hur Google ska gå tillväga för att kontrollera att vi svenskar i vardagen inte anväder ordet i strid med deras uppfattning. Språkpoliser eller vad!? Eller kan det vara så att det i själva verket är Google som blir den 'storebror' som George Orwell förutsåg i sin bok '1984'. Resurserna som behövs för detta har man ju hållit på länge med att bygga upp!

Inga kommentarer: