lördag 26 januari 2008

Det var inte bättre förr

På eftermiddagen tog vi en promenad längs Mälarstranden och gjorde samtidigt en liten fotosafari. I naturen finns alltid motiv som erbjuder utmaningar för en amatörfotograf. Med datorns hjälp kan man ju numera dessutom få det mesta att se riktigt bra ut. Vädret lutar fortfarande mera åt vår än åt vinter även om de senaste dagarna varit något kyligare.
I förrgår var min hustru och jag på ett medlemsmöte med släktforskningsföreningen. Huvudprogrammet var en föreläsning om hur det var att vara kvinna på 1800-talet. Det gick lätt att konstatera att "den gamla goda tiden" nog aldrig funnits. Vid denna tid var gifta kvinnor i princip mannens egendom och blev man inte gift väntade för många kvinnor ett slut som inhysehjon. Kvinnans viktiga uppgift var att föda och uppfostra barn. Därutöver hade hon att göra "kvinnosysslor" som männen aldrig kunde befatta sig med.
Kvinnor som "råkade" föda barn utanför äktenskapet kunde i värsta fall helt stötas ut ur samhällets gemenskap - för den manliga parten behövde det inte bli några allvarligare konsekvenser.
Även om dagens debatt om kvinnors jämställdhet i många avseenden är berättigad, ter den sig i denna jämförelse något bestickande. I dagens västerländska samhällen förefaller det mera konstruktivt att se alla människor som just människor istället för kategorierna kvinnor och män. Det senare bidrar enbart till att konservera ett historiskt tänkande om könsroller. Feminismen gör mera skada än nytta!

Inga kommentarer: