måndag 7 januari 2008

Barnarbete nödvändigt!?

Nu går vi in i vardagen igen efter alla helgdagar. Vi tog en motionspromenad i vikande vinterväder, med plusgrader och tynande snötäcke. Mitt pågående slöjdalster - Trollträdet - börjar närma sig färdigställande.
I en rapport från SVTs reporter i Pakistan har vi fått veta att barnarbete har ökat i landet trots att Pakistan undertecknat konventioner mot detta. Dessa barn har ett problem eftersom alternativet ofta är svält. De drabbade familjerna har helt enkelt inte tillräckligt med pengar för att klara försörjningen utan alla måste bidra och det kommer inte att bli lättare i framtiden.
Under år 2008 kommer det att födas mer än 4 000 000 barn i Pakistan och befolkningen kommer att öka med ca 3 miljoner människor. Detta kopplat till politisk oro och sviktande näringsliv gör chanserna till förbättring mycket små. Det blir inte lättare av att förhållandena i Indien och Bangladesh är inte bättre.
Det man kan förundra sig över är att de som kritiserar barnarbetet är desamma som vill ha nolltillväxt i ekonomin. Hur har man då tänkt sig att människorna ska kunna skapa sig bättre förutsättningar?

Inga kommentarer: