torsdag 5 september 2024

Bråkigt i inrikespolitiken

Inledningen på hösten har bjudit på dramatiska väderomslag. Efter en inledning med traditionellt höstväder med låg temperatur, regnskurar och mycket blåst, slog vädergudarna igår till med en attack av rejält högsommarväder som idag gett en eftermiddagstemperatur på 27 grader. Detta väntas också fortsätta ytterrligare ett par dagar. Ovädren i början av månaden innehöll på sina håll också kraftiga åskväder och vid en idrottsplats i Lidingö skadades åtta ungdomar, vara två allvarligt, av åsknedslag i ett träd. För vår egen del har väderförhållandena stört våra motionsaktiviteter, men vi har ändå lyckats att hålla en nästan godtagbar nivå. Själv hade jag igår stor bakningsdag och framställde fyra sorters matbröd (grahamsfrallor, fröbröd, rågbitar och surdegsbröd). För övrigt har vi levt i de vardagliga rutinerna.

I den svenska inrikespolitiken är det för närvarande en aning rörigt när partierna ska positionera sig inför starten av det kommande riksdagsåret. Uppfattningar om hur budgetutrymmet ska disponeras ger som vanligt anledning till mer eller mindre vidlyftiga förslag. Även inom regeringsunderlaget finns spridning bland åsikterna, men det förslag man enats om vad gäller ett reformutrymme på 60 miljarder kronor innehåller stora anslag för kriminalvård och brottsbekämpning, utbyggnad av försvaret och investeringar i infrastruktur. Även kommunsektorn kan räkna med rejäla tillskott till sina sinande kassor. Men trycket bakom kulisserna är högt och ibland instabilt och som en följd av detta meddelade i förrgår utrikesminister Tobias Billström sin avgång från politiken, tydligen efter meningsskiljaktigheter med statsministern om bland annat förhållandet till SD-partiet.
Efter att Olympiska spelen avslutats pågår nu istället Paralympics i Paris, dock med betydligt mindre uppmärksamhet. Sverige har hittills lyckats ta en bronsmedalj i linjelopp på cykel, en silvermedalj i skytte och hoppas på någon medalj i bordtennis, men utfallet i sin helhet vet vi först om en vecka. Denna form av tävlingar har på några få decennier utvecklats till en omfattande och välkommen form av aktiviteter för alla de som av olika skäl är handikappade i vanlig idrottsutövning.

Inga kommentarer: