torsdag 12 september 2024

Politiska utmaningar av olika slag

Den senaste veckan har väderleken bjudit på en ganska lagom blandning av sol och vind med undantag för gårdagen då det serverades heldagsregn. En ny markering kom idag då morgontemperaturen var under 10 grader för första gången sedan april. Det märks att vi snart är vid höstdagjämningen. Utöver våra vardagliga aktiviteter med motionspromenader, släktforskning (hustrun) och wikipediaproduktion (jag), har jag fått lägga en del tid på att ta fram underlag för förnyelse av körkort. Nu är det bara att hoppas att byråkraterna godkänner min egenhändiga fotoframställning.

I förrgår var det dags för Riksdagens högtidliga öppnande för det nya arbetsåret, ett spektakel som följer strikt traditionell rutin. Både kungen och statsministern försökte i sina anföranden anlägga en positiv och optimistisk syn på Sveriges framtid inför en 'publik' på ca 700 personer + ett okänt antal TV-tittare. Den politiska ambitionen är naturligtvis helt rätt och ekonomins utveckling är åtminstone för närvarande på rätt väg. De verkliga problemen är istället den allt allvarligare organiserade brottsligheten som under lång tid kommer att kräva stora ingrepp i samhällsordningen för att kunna stävjas. En fördel är dock att en stor majoritet i riksdagen är enig om att nytt tänkande krävs vad gäller brottsbekämpning och kriminalvård. Mycket av detta blir en balansgång på slak lina eftersom allt har ett pris och även den allmänna rättssäkerheten måste värnas.
Samma dag som riksdagsöppnandet hölls den första öppna debatten mellan kandidaterna i USA:s presidentval. Den innehöll, inte oväntat, en rad hårda angrepp av både saklig och personlig karaktär. Donald Trumps välkända, buffliga sätt att uppträda begränsades dock till en del genom att debattörernas mikrofoner växelvis stängdes av. Han blev också vid ett par tillfällen tillrättavisad av programledarna för uppenbara osanningar, vilket självklart stärkte Kamala Harris position i debatten. Summerat tyder opinionsmätningar på att det var Harris som skördade den största framgången i debatten.
För egen del tycker jag det är märkligt att amerikanska väljare över huvud taget kan acceptera en person av Trumps karaktär som landets president. Spåren efter hans första period i ämbetet förskräcker fortfarande och ingen vet vad han skulle kunna ställa till med vid ett nytt tillfälle. Att han dessutom är föremål för flera domstolsprövningar av tidigare begångna brott tycker jag borde vara tillräckligt för att välja någon annan företrädare åt sig. Låt oss hoppas att de två månader som återstår till valet ger tillfälle för folket att öppna sina ögon för de risker som finns.

Inga kommentarer: