torsdag 19 september 2024

Fullmatad statsbudget presenterad

De senaste dagarna har vi tilldelats ännu en portion av vackert sensommarväder med dagstemperatur på 15-20 grader. Hösten gör sig dock påmind med kyliga nätter, men fortfarande ingen frostnatt. Bra väder gör det alltid trevligare att avverka våra motionsrundor och hittills den här månaden har vi lyckats samla ihop nästan fem mil till fots. Idag har vi utnyttjat det fina vädret för en utflykt till södra Dalarna. Där intog vi veckans utelunch på Kings Arms i Avesta med förträffligt god mat till mycket konkurrenskraftigt pris. Krogen har blivit ett ställe som vi gärna återvänder till. En reflektion på resan var hur mycket klimatet kan skilja sig på bara åtta mils avstånd - det var betydligt mera höstligt i Masriket än här i Mälardalen.

Idag har regeringen avlämnat förslaget till en statsbudget för 2025, som genomsyras av optimism om en vändning av lågkonjunkturen som drabbat landet till följd av coronapandemin och en ohållbar inflation. Sänkta räntor och bastanta satsningar på upprustning av infrastruktur och på forskning och banbrytande teknik ska ge fart åt den ekonomiska utvecklingen. Även kommunsektorn får en ökad del av kakan för att säkra en godtagbar nivå på social service inom vård, skola och omsorg. Större anslag går också till rättsväsendet för att bekämpa den organiserade kriminaliteten som nu kan betraktas som samhällsfarlig inte minst genom den ekonomiska brottslighetens expansion. Satsningar för att stärka 'jobblinjen' görs genom utökat jobbskatteavdrag och lättnader för företag att anställa fler. Trots detta väntas dock en fortsatt hög arbetslöshet råda. Allt detta och mycket annat som ligger i vågskålen är både nödvändigt och bra, men 'smakar det så kostar det'. Reformerna kommer till en del att finansieras med ökad statsskuld, vilket dock kan vara acceptabelt med tanke på att Sverige har en av Europas starkaste balansräkningar.
I USA fortsätter presidetvalskampanjen och tidigare i veckan kryddades den med ett nytt potentialt mordförsök på Donald Trump. Med detta för ögonen kan vi vara glada för att vi Sverige har ett stabilt kungahus i ledningen och slipper det kattrakande som presidentval ofta leder till.

Inga kommentarer: