lördag 3 augusti 2024

Världens största idrottstävling igång

Det varma sommarvädret har fortsatt och nu dessutom utan någon nämnvärd nederbörd. Trots detta finns fortfarande inte några synliga tecken på torka i naturen - en bra grundvattennivå har tydligen återställts efter vissa problem förra året. Vi har trots värmen lycktas hålla våra distanser på motionspromenaderna och förra månaden blev en av årets bästa. Våra vardagliga rutiner har endast avbrutits av ett besök hos vår dotterdotter och hennes sambo som nu flyttat in i sin villa bara en halv kilometer från vår bostad. Nu har vi snart hela familjeklanen placerad inom gångavstånd.

Den i omvärlden dominerande händelsen är den här veckan de pågående Olympiska spelen i Paris. De förmedlas med ett ständigt flöde av TV-utsändning. Dessa ombesörjs av TV5, vars producenter tyvärr knappast tycks representera svensk publik. Något annat är kanske heller inte att vänta av en kommersiell TV-kanal vars främsta intressenter måste vara annonsörerna, som ju betalar kalaset. För det svenska laget går det hyfsat även om några bakslag kommit. Det har hittills i alla fall blivet medaljer i judo (brons), mountainbike (brons), luftgevärsskytte (silver), segling (silver) och framför allt Sarah Sjöströms guld på 100 m frisim, en gren som det egentligen inte var tänkt att hon skulle ställa upp i. Sett mot lagets mål att ta minst elva medaljer, så är resultaten hittills acceptabla.
Som en dyster bakgrund till dessa trevliga händelser fortsätter konflikterna i världen i oförminskad styrka med krigen i Ukraina och Gaza i centrum. En ny oroshärd kan dessutom vara på gång i Venezuela där den sittande presidenten Maduro ej vill erkänna sig besegrad i det val han riggat till sin egen fördel, trots livliga protester från landet befolkning och från en enig omvärld. Fortsättning följer med nu oförutsägbar utgång.

Inga kommentarer: