tisdag 20 augusti 2024

Inte mycket nytt under solen

Med risk för att bli tjatig kan jag konstatera att det varma sommarvädret har fortsatt ytterligare en vecka, idag med 23 plusgrader på termometern. För att på bästa sätt ta vara på detta har vi gjort små avbrott i vardagsrutinen med utflykter till olika platser inom kommunen. Igår blev det en tur till det nyanlagda våtmarksområdet väster om stan. Där intog vi medhavd fika samtidigt som vi iakttog den konfliktfyllda samvaron för det 100-tal gäss som samlats i dammarna för att förbereda sig för fortsatt resa söderut senare i höst. I fredags provade vi ett för oss nytt matställe för vår utelunch. Det var bistron på VIK:s ishockeyarena, som var en positiv överraskning med en fin bufé och trevlig miljö och som nu står på listan över alternativ för våra fredagsluncher. Själv har jag idag 'roat' mig med gräsklippning, förhoppningsvis kanske för sista gången i år.

När vi lagt de olympiska spelen till handlingarna har medias informationsflöde i stort sett återgått till den gamla välkända sensationsjournalistiken. Det handlar mest om ukrainakriget, striderna i det ständigt konfliktfyllda Mellanöstern och det amerikanska presidentvalet. Det förstnämnda har delvis bytt skepnad efter att Ukraina gjort en omfattande offensiv i den ryska Kurskregionen, något som man i Kreml tydligen inte räknat med och som nu pressar ryssarna till mer oförberedda insatser. Vad gäller Mellanöstern är läget oförändrat, men spänningen stiger dag för dag och intensiva förhandlingar om vapenvila i Gazakriget pågår under medling av Oman och Egypten. Utgången av dessa är dock mycket oviss och USA trycker på om behovet av en uppgörelse.
Detta är inte minst viktigt för demokraterna i USA:s presidentval där olika falanger ställt sig på både Israels och Palestinas sida. En lösning av Gazakonflikten kan därmed kraftigt påverka utgången av presidentvalet. Demokraternas kandidat, Kamala Harris, som nu är officiellt utsedd, har redan lyckats skapa en bra plattform för sin kampanj och har bra opinionsstöd. Detta har hon lyckats med, delvis beroende på de tabbar som hennes motståndare Donald Trump serverat på senaste tiden. Dessutom fortsätter rättegångarna om hans krumbukter före och efter hans tid som president, vilket ju inte direkt leder till hans framgång. Om tre månader vet vi vem som drog det längsta strået.
Till sist måste också noteras att riksbanken idag sänkte styrräntan med 25 punkter för andra gången efter toppläget i maj.

Inga kommentarer: