måndag 8 april 2024

En konflikt utan lösning?!

Efter en förhållandevis varm påskhelg gjorde kung Bore en sista (?) attack för den här gången med ett rejält snöfall, som bland annat orsakade ett stort kaos i vägtrafiken i Småland och Västergötland. Här hos oss tog det dock bara ett par dagar innan all snön åter var borta. Efter några blåsiga dagar därefter har vi idag istället haft nästan sommarvärme - med andra ord typiskt aprilväder. Det fina vädret idag tog vi vara på med en tur ut i Mälarlandet för lite fågelskådning vid Asköviken, där mängder av sjöfågel, lärkor och tofsvipor, och spelande grodor, klart och tydligt talade om att våren nu är här på allvar. Vardagen har för övrigt rullat på som vanligt liksom våra motionspromenader.

Även på det globala planet fortsätter allt som vanligt med krig och konflikter av varierande slag. För tillfället är nog situationen i Mellanöstern det mest kritiska där kriget mellan Israel och Hamas i Gaza riskerar att sprida sig till grannländerna genom diverse terrorgruppers oförutsägbara och irreella attacker. Gazakriget har på det halvår det pågått lagt stora delar av det lilla landet i ruiner och medfört ett outsägligt lidande för civilbefolkning med tiotusentals dödade och en begynnande svält inom stora grupper av befolkningen. Hela situationen är mycket komplex och flera försök till förhandlingar har totalt misslyckats. Som vanligt är det religionen som spökar och den flerhundraåriga konflikten mellan judar och palestinier ser ut att fortsätta trots allt lidande. Att stormakterna för ett proxykrig genom dessa kombattanter bidrar självklart inte till någon varaktig lösning av problemen.
För att ändå ha någon tröst i allt elände kunde vi igår avnjuta finalmatchen i curling-VM, där svenska lag-Edin slog Kanada med 6-5. De otroligt duktiga svenskarna kunde därmed kalla sig världsmästare för sjunde gången på åtta år.

Inga kommentarer: