måndag 15 april 2024

Måttet är rågat!

Den gångna veckan har bjudit på för årstiden vanligt växlande och lite blåsigt väder, men idag har det för andra dagen i år varit riktig sommarvärme. Dagarna har gått rutinmässigt och de enda avvikelserna har varit ett biblioteksbesök och de ordinarie veckoinköpen. Vi till  och med avstod från fredagslunchen på grund av allt för dåligt väder att ge sig ut i.

I vår omvärld har vi åter fått bevittna hur den eskalerande kriminaliteten brer ut sig. Gängvåldet tar sig hela tiden nya uttryck och nådde en ny bottennivå då en man i 40-årsåldern i Skärholmen, efter att ha konfronterat ett ungdomsgäng om deras beteende, för tre dagar sedan sköts till döds inför ögonen på sin 12-årige son. Det bestialiska mordet drabbade en oskyldig person utan någon som helts anknytning till kriminella element. Läget är nu sådant att man räknar med minst ett våldsdåd per dag någonstans i Sverige och igår sköts en tonåring till döds i Norrköping. Förutom skjutningar och knivattacker är sprängningsdåd i olika former frekvent förekommande. Det hela har nu gått dithän att ledande politiker betecknar utvecklingen som samhällsfarlig. Därmed förväntar vi oss också att samhället vidtar de åtgärder som krävs för att stoppa terrorns härjningar.
De motmedel som regeringen nu presenterat med visitationszoner, vistelseförbud, straffskärpning, ekonomisk konfiskering och internationellt polissamarbete kan möjligen hjälpa en del på sikt, men de löser inte problemen här och nu - demokratins kvarnar mal alldeles för långsamt. Det krävs en stor omställning inom alla samhällssektorer från polis och kriminalvård till skola och föräldrasamverkan och det behöver ske snabbt. Det som nu pågår kommer annars att leda till bildande av medborgargarden och andra olagliga insatser som till sist skulle bli helt förödande för vårt svenska samhälle. Framtiden får utvisa om tillräckligt mod och beslutskraft kan mobiliseras för att återställa rättsordningen i landet.

Inga kommentarer: