måndag 22 april 2024

Moteld mot gängkriminaliteten

De senaste dagarna har vårvädret svikit oss och serverat frostnätter och dagstemperatur strax över nollan. Tillsammans med isiga nordanvindar har utomhusvistelse inte varit särskilt attraktiv. Trots detta har vi envist hållit igång motionspromenaderna och distansen för denna månad ser ut att bli ganska bra. Veckans höjdpunkt kom igår när vi deltog i 'barnkalas' för att fira yngsta barnbarnsbarnets 1-årsdag. Det blev en rejäl sammankomst med hela familjeklanen, med 26 deltagare varav sju i åldern sju år eller yngre. Flickans snart fyraårige bror var mycket hjälpsam när det gällde att öppna alla presentpaketen och det kändes bra att se hur väl de kunde samarbeta med uppgiften. Det var också trevligt och stimulerande att få träffa alla familjemedlemmarna.

Förra veckan skrev jag om den skrämmande och sorgliga utvecklingen av gängkriminaliteten och det känns bra att här och nu kunna redovisa ett lovande initiativ till motåtgärder. Det handlar om en organisation kallad Team Storebror, som arbetar för att motverka rekryteringen till gängen. Två före detta gängkriminella män från Skärholmen, som nu arbetar som socialpedagoger i skolorna, är de som startat organisationen och nu uppmanar alla att delta i arbetet med att  ge ungdomarna förebilder som vänder sig bort från gängens machokultur. Man vill arbeta för att skambelägga kriminaliteten och visa att det finns andra sätt att utveckla en stark identitet och att våldet förr eller senare i någon form alltid leder till skada för en själv.
Själv kan jag bara instämma i deras budskap till allmänheten och föreningslivet om behovet av att se ungdomar som behöver hjälp i sin utveckling innan de fångas upp av kriminella organisationers rekrytering. Detta torde vara den enklaste och effektivaste insatsen som var och en kan bidra med för att bistå samhället i den nödvändiga och brådskande insats som måste göras för bryta den rådande trenden och återskapa ett tryggt och välmående samhälle.

Inga kommentarer: