torsdag 26 november 2015

Skogen på rätt väg

Igår var höstvädret när det är som sämst, med regn hela dagen. Det var inte att tänka på att ta sig ut. Jag passade på att baka lite rågbitar och höll sedan på med datorarbete för Club Artis. Hustrun har för sin del satsat fullt ut med att ta hand om förberedelser inför advent och så småningom julen.
Idag fick jag en cykeltur till stan för ett styrelsemöte med Club Artis och sedan hann vi även med en promenad till stormarknaden på eftermiddagen. Vädret var en aning bättre idag.

I dessa dystra tider där terrorhot och flyktingkris helt dominerar våra enkelspåriga massmedier kan det kännas bra att någon gång reflektera över lite mera positiva drag i samhällsbilden. Ett sådant är att det nu går riktigt bra för svensk skogsindustri. En ökad efterfrågan på erbjudna produkter och en för industrin gynnsam utveckling av den svenska valutan, har bidragit till den goda lönsamheten. Detta har också lett till ökad efterfrågan på skogsmark både från etablerade skogsägare och nya intressenter. Dessa anger också värdet av säkra långsiktiga investeringar och löpande avkastning som de främsta skälen till intresset medan mjuka värden som jakt och rekreation minskat i betydelse. Den förväntade långsiktiga lönsamheten bygger både på fortsatt stor efterfrågan på den internationella marknaden och på utsikterna till helt nya användningsområden för skogsråvara i framtiden.
Jag vill gärna lyckönska skogsbranschen till den gynnsamma situationen, men kan samtidigt inte låta bli att snegla på den svenska energipolitiken, som på sikt kan riskera att bli en black om foten på hela den svenska basindustrin. Särskilt för olika former av processindustri är det livsviktigt att ha en prismässigt konkurrenskraftig elförsörjning med hög leveranssäkerhet. De verklighetsfrånvända politiker som just nu håller i rodret synes mig inte vara någon vidare bra garant för detta. Låt oss hoppas att vi snart kan få tillfälle att välja en bättre uppsättning!

Inga kommentarer: