torsdag 18 juli 2024

Omstart i EU-parlamentet

Sommarvädret har fortsatt i varierad stil, nu också med nederbörd under ett par dagar. Värmen har också hållit sig på acceptabel nivå, men ett par dagar närmade vi oss 25-gradersstrecket och då börjar det bli besvärligt. Vardagen har rullat på som vanligt, men i fredags gjorde vi en utflykt upp till Bergslagen och intog veckans utelunch i Ludvika på stadens kinarestaurang. Under besöket i den lilla dalastaden förvånades man en del över ortens pågående snabba modernisering och expansion. Ludvika är ju ett av landets centrum för elindustrin.

Ett välbevakat område inom politiken de senaste dagarna är omstarten av arbetet i EU-parlamentet efter sommarens val. I vanlig ordning har detta inramats av diverce 'kohandel' mellan de olika parlamentsgrupperna och mycket av detta har handlat om hur man i största möjliga utsträckning ska kunna begränsa extremhögerns inflytande för att minska risken för onödig splittring. En enskild särskild fråga i sammanhanget är hur den nuvarande ordföranden i EU:s ministerråd, ungraren Viktor Orban, ska bemötas efter hans självsvåldiga kontakter med Ryssland och Kina. Några länder avser att bojkotta alla informella möten under hans ledning och ett par medlemstater vill till och med frånta honom ordförandeskapet. Oenighet är det sista som EU behöver under nu rådande förhållanden i världen. En stor tröst i bedrövelsen är att Ursula von der Leyen idag omvaldes till ordförande i kommissionen för ytterligare en 5-årsperiod. Nu är det bara att se fram emot att hennes handfasta ledning kan få ordning på stridstupparna till både höger och vänster.
På andra sidan Atlanten har kampanjen inför presidentvalet gått in i ett skede efter ett mordförsök på Donald Trump vid ett valmöte för tre dagar sedan. En kula från en medlem i det egna partiet träffade hans högra öra och han klarade sig med någon centimeters marginal. Det inträffade lär inte minska hans vinstchanser i valet sedan han nu officiellt är republikanernas kandidat. Samtidigt håller splittringen bland demokraterna kring Joe Bidens förmåga att leda landet på att allvarligt försämra hans chanser. Val i USA är sällan förutsägbara, men nu är det nog låga odds på vinst för Donald Trump.

2 kommentarer:

syrran sa...

Skönt att Ursula von der Leyen blev omvald:

Tankar i tiden sa...

Ja, men som jag noterat i ett tillägg blir förmodligen valet i USA inte lika uppmuntrande.