torsdag 11 juli 2024

En föränderlig tid

Sommarvädret har ytterligare en vecka lyckats hålla sig på en balanserad nivå. Temperaturen har pendlat mellan 18 och 23 grader och lite välbehövligt regn har kommit vid ett par tillfällen. Det har varit gynnsamt för våra motionspromenader, som vi nu lyckats hålla omkring tre kilometer per dag. Veckans avbrott i vardagen kom i lördags då det åter var barnkalas hos den närboende dottersonens familj - denna gång för deras 4-årige son. Det var en trevlig sammankomst i familjekretsen. Värt att notera är också att vår bil igår passerade bilprovningens granskning utan en enda anmärkning, något som alltid känns skönt att få uppleva.

Ute i stora världen har det sedan månadsskiftet på det politiska planet inträffat en rad saker som kommer att påverka utvecklingen på olika sätt. 
Det började med att Ungern tog över EU:s ordförandeskap för ett halvår framåt. Den ryssvänlige ungerske premiärministern inledde sitt mandat med officiella besök först hos den ryske och därefter den kinesiske diktatorn under förevändingen att sondera möjligheterna till fredsförhandlingar i Ukrainakriget. Han har därmed direkt börjat att nagga på den hittills stabila hållningen inom EU i denna fråga. Reaktioner mot hans bravader lät heller inte vänta på sig och framtiden får utvisa vad han mer kan ställa till med.
Nästa 'revolution' var utgången av det parlamentsval i Frankrike som president Macron utlyst efter den franska extremhögerns framgång i EU-valet. Utfallet blev nu lyckligtvis ett rejält bakslag för sagda extremhöger och vänsteralliansen blev vinnare tätt följda av Macrons centerliberaler. Det kommer att kräva svåra regeringsförhandlingar men utsikterna till en acceptabel lösning borde vara inom räckhåll även om stor splittring fortfarande råder över hela den politiska skalan.
För det tredje var det, på grund av missnöje med den sittande regerinen, ett likaledes i förtid utlyst parlamentsval i England som även det ledde till väntad stor föändring. Det blev en brakseger för labourpartiet medan det regerande torypartiet gjorde sitt sämsta val på 75 år. Även här kommer det att bli intressant att följa hur en ny regeringen ska angripa alla problem som landet nu, bland annat på grund av brexit, brottas med. Det blir under alla omständigheter ingen lätt match att ta hem.
Den fjärde, och kanske största för svensk del, händelsen var Nato-toppmötet som genomförts i Washington DC under veckan och där Sverige för första gången deltog som fullvärdig medlem. Därmed har vi full tillgång alla Natos resurser för vår säkerhet och ikläder oss samtidigt de skyldigheter som medlemskapet i alliansen medför. Ett medlemskap som det råder mycket stor enighet om i den svenska politiken.

Inga kommentarer: