onsdag 26 juni 2024

Heta dagar efter midsommar

Den aviserade värmeböljan har nu slagit till med full kraft och i två dagar har vi nu haft 29 grader i utetemperatur. Visst är det härligt med sommarvärme och klarblå himmel, men som vanligt är 'lagom bäst'. Detta väder har naturligtvis också tvingat oss att dra ner en aning på motionspromenaderna. Veckans avbrott i vardagen var midsommarfirandet med en liten sammankomst där vi samtidigt firade hustruns födelsedag. Gästerna till vårt bord var våra döttrar och dotterdotter, alla med sina respektive. Dottersönerna och deras familjer var alla engagerade i andra sammankomster på olika håll i landet. Vår egen fest var en trevlig sammankomst för att umgås och njuta av hustruns goda mat.

Ett av massmedias centrala ämnen just nu är den pågående Almedalsveckan i Visby som i år bantats till fyra dagar. Tillställningen har genom åren glidit allt mer från politiken till kommersialism och värdet av denna form av kontakt mellan politiker och näringsliv har börjat ifrågasättas.
Partiledarnas framträdanden finns dock ännu kvar och först ut igår var SD-ledaren Jimmy Åkesson som mest uppehöll sig kring de rådande problemen med invandring, integration och gängkriminalitet. Han avslöjade också att SD avser att fördjupa sitt engagemang i den svenska skolan med ambitionen att bli det ledande 'skolpartiet'. I den rollen vill man återupprätta lärarens auktoritet i klassrummet för att få till stånd en bättre ordning och disciplin för att tillgodose elevernas rätt till en god arbetsmiljö.
Idag var det sedan statsminister Ulf Kristerssons tur i talarstolen och han inriktade sig främst på regeringens olika åtgärder för att stoppa den expanderande organiserade brottsligheten som nu närmar sig en samhällsfarlig nivå. En viktig del av detta arbete handlar om åtgärder inom olika samhällssektorer för att bryta nyrekryteringen av barn och ungdomar till de kriminella gängen. Han ville också framhålla att den ekonomiska politiken kunnat vända de senaste årens höga inflation och att botten i konjunkturcykeln troligen passerats.
Min egen reflektion är att optimism alltid är en bra grund att stå på, men att det svenska samhällets problem inom olika områden fortfarande nätt och jämt påbörjat sin lösning. Tagelskjortan kommer att behövas långt in i framtiden innan vi kan känna oss nöjda med vad vi ser.

Inga kommentarer: