torsdag 7 mars 2024

På tröskeln till Nato

Väderleken har nu tydligt gått över till vårväder. Trots något kalla nätter är nu all snö borttöad och och igår var solen så varm att det blev årspremiär för solstolen. Vi har också kunnat öka på våra motionspromenader med det förbättrade väglaget och idag planerar vi en långpromenad vid mälarstranden. Senaste söndagen använde vi till en del med att 'delta' i årets Vasalopp (det 100:e) som i år på ett irriterande sätt mycket dominerades av norska deltagare. Den vinnande norrmannen kunde dock råkat illa ut när några våtmarksdemonstrerande ligister försökte stoppa honom på upploppet i Mora. För övrigt rullar vardagen på som vanligt.
 
Den långdragna processen om Sveriges inträde i Nato närmar sig sitt slut då den ungerske presidenten undertecknat landets medgivande och våra ansökningshandlingar äntligen anlänt till Washington. Enligt planen beräknas Sveriges officiella inträde i alliansen ske på måndag. Detta blir en historisk dag i svensk försvarspolitik, som sätter punkt för en 200-årig tid av "alliansfrihet i fred och neutralitet i krig".
Som en salut till denna förändring kan man möjligen se den stora Nato-övning som sedan några dagar pågår i norra Skandinavien. Denna, som går under benämningen Nordic response, syftar till att förbereda Västeuropa för att möta en tänkbar attack från Ryssland och dess imperialistiska strävan som drivs av Putin. Vi får hoppas att den solidaritet som den fria världen visar kan avhålla honom från dåligt genomtänkta åtgärder, som vare sig han eller någon annan skulle ha någon glädje av. Alla tillgängliga resurser behöver nu istället satsas på att möta de problem som den pågående klimatförändringen i världen kan leda till!

Inga kommentarer: