lördag 16 mars 2024

Natomedlemskapet fullbordat

Den senaste veckan har våren gjort ett allvarligt försök att etablera sig på våra breddgrader med utetemperatur på över 10 grader ett par dagar. Idag väntar enligt SMHI dock ett bakslag med hot om ymnigt snöfall - vi får väl se hur det går. Det varmare vädret har uppmuntrat oss till mera uteaktiviteter och promenader och vi har redan avverkat runt fyra mil den här månaden. Igår belönade vi oss med att välja en ny restaurang för vår fredagslunch med sushi och 'asian food'. Det var en klart positiv upplevelse och vi kommer säkert att återkomma till det stället. För övrigt rullar vardagen på som vanligt och de ljusare dagarna börjar råda bot på 'vintertröttheten'.

Den stora förändringen av svensk säkerhetspolitik är nu definitiv efter att Sverige formellt blev Natomedlem vid en installationsceremoni i Bryssel måndagen den 11 mars. Därmed har vi hela försvarsalliansens stöd vid ett eventuellt angrepp samtidigt som vi åtar oss att medverka i andra medlemsländers försvar. Detta kommer att bli verklighet redan inom det närmaste året då 500 svenska soldater kommer att installeras under ett halvår i Lettland för försvar av dess gräns mot Ryssland. Dessa kommer sedan halvårsvis att avlösas av en dansk bataljon. Avsikten med denna insats är främst att avskräcka den 'ryska björnen' från försök till angrepp.
När säkerhetspolitiken nu förhoppningsvis är på plats kan det vara dags för våra beslutsfattare att ägna mera kraft åt landets övriga problem. Dessa kan lämpligen sammanfattas som skenande organiserad kriminalitet, omfattande kapacitetsbrister inom sjukvården, stort underskott av lärare i den svenska skolan, stora brister i underhållet av järnvägar och vägnät och sist men inte minst en allt för stor skuldsättning hos privathushållen. Det finns med andra ord ingen brist på arbetsuppgifter, så det är bara att sätta igång direkt!

Inga kommentarer: