lördag 5 januari 2019

Nytt år men samma gamla problem

Väderleken under det nya årets första dagar har haft tydlig karaktär av vårväder i våra trakter, men hot om kung Bores framryckning kommer med jämna mellanrum. På andra håll runt omkring oss har en vinterstorm, Alfrida, ställt till stora skador och gjort 10 000-tals hushåll strömlösa under flera dygn. Vi har för vår egen del inlett året på samma lugna sätt som vi slutade det gamla. Idag tog vi dock en tur till västra köpcentret, dels för att avyttra en uttjänt fåtölj till återbruket, dels för en del inköp. Bland annat investerade vi i en kombinerad läs- och golvlampa. Vi fick också uppleva det mycket omtalade kaos, inte minst i trafiken, som råder under reakampanjerna i det stora handelsområdet.

Kaos hotar snart också i vårt fortfarande regeringslösa land. Nu är det snart bara två veckor kvar till ett eventuellt extraval kan bli aktuellt - till en uppskattad kostnad av ca 400 miljoner kronor. Det borde de politiska partierna i sådant fall få bekosta efter deras snart fyra månader gamla lekstuga. Efter att den borgerliga reservationen antagits av riksdagen som 2019-års statsbudget har flera myndigheter, och särskilt Arbetsförmedlingen, börjat förbereda sig för stor nerdragning och personalminskning. Hela statsadministrationen går för övrigt på tomgång och förseningar ställer till det på olika sätt för landets medborgare.
Också den haltande arbetsmarknaden blir ett allt mera påtagligt problem där arbetslöshet drar stora kostnader samtidigt som samhällets funktioner på andra områden haltar på grund av brist på kompetent arbetskraft - polisen, sjukvården och skolan tillhör de mest utsatta. Här är bland annat byråkratiska hinder för 'nyanlända' att få komma i arbete ett problem, då personer med akademisk utbildning kör buss eller taxi, istället för kunna bidra med sin kompetens inom bristområdena. Det är hög tid att få till stånd en annan ordning innan hela samhällsskutan havererar! Den svällande administrationen hotar till sist, helt enligt Parkinsons lagar, att förgöra både sig själv och sin omgivning.

Inga kommentarer: