måndag 29 augusti 2016

Ja, se pengar...

Under gårdagen tynade högsommarvädret sakta med säkert bort från våra breddgrader även om solen försökte hänga kvar. Idag har det inte varit någon tvekan om att hösten satt in sitt första generalangrepp för året med dagsregn och temperatur strax över 10-strecket. Mycket påpassligt hade vi planerat in en bakningsdag idag så timingen blev ändå god. Det har med andra ord blivit en hel innedag idag, men igår fick vi i alla fall en promenad till stormarknaden.

Den senaste tiden har medierapporteringen handlat väldigt mycket om pengar och på flera olika sätt. Inför den förestående budgetbehandlingen i riksdagen har finansministern presenterat ett försök att beskriva landets ekonomiska framtid utan att på något sätt överraska skattebetalarna. Ivern till rödgröna 'reformer', som tydligt visar på ännu ett steg bort från jobbpolitiken mot ett traditionell socialistiskt bidragstänkande, betyder några tiotals miljarder i ökade skatter de närmaste åren. Trots detta finns dessutom oklara blottor kring ökade kostnader för bl. a. försvaret och flyktingpolitiken. Oklarhet råder också kring balansen i statsfinanserna där avsättning för kommande sämre tider lyser med sin frånvaro.
Ett annat nyhetsflöde de senaste dagarna handlar om återlämning av sedlar som blir ogiltiga som betalningsmedel vid kommande månadsskifte. Det 'saknas' fortfarande värden för ca 1,5 miljarder kronor. Man kan ju undra över hur mycket av dessa som har fastnat i bankfack som svarta pengar och som nu inte kan matcha bankernas regler mot penningtvätt. En del straffar ju Gud med detsamma.
Ett tredje och mera generande nyhetsflöde som nyligen startat handlar om förre statsministerns sätt att ta till vara sin statsrådspension genom att lägga sina övriga miljoninkomster i ett eget bolag. Detta, som helt följer gällande regelverk, har han dock inte kommit på själv utan kopierat sin företrädares finurliga bolagskonstruktion. Nu finns det dock en minister i nuvarande regering som tycker att det får vara nog och ska börja utreda ett förslag till regeländringar som ska förhindra ytterligare upprepningar och bättre värna om statens pengar. Om detta finns det förvisso inget att invända och man kan bara beklaga att det överhuvud taget varit möjligt!

Inga kommentarer: