torsdag 18 augusti 2016

Bilbränder ett hot mot samhället

Två dagar efter hemkomsten från vår fjällresa har vi återgått till de vardagliga rutinerna. Vädret har varit skiftande men talar allt mera om höst. Trots det har vi lyckats få våra motionsrundor i närområdet och igår blev det en cykeltur till stan för min del för att genomföra höstterminens första styrelsemöte i Club Artis. Idag har jag också fått lägga en del tid på sådant som hänger samman med en ny terminsstart.

Ute i landet har vi den senaste tiden fått se allt mera av en sorts terrorverksamhet som tar sig uttryck i bilbränder. Den snabbt ökande skadegörelsen är en vidrig form av angrepp på oskyldiga människors välbefinnande i samhället. Brottslighet av det här slaget är komplicerad för ordningsmakten att bemöta, men i Malmö, som varit svårast drabbat den senaste tiden, säger polisen att man har en god bild av vilka som ligger bakom och sätter in alla medel för att få fast gärningsmännen. En handfull andra städer har också drabbats, men storstädernas invandrartäta stadsdelar härbärgerar av oklar anledning en stor andel av skadegörelsen.
Att den här formen av systematiska avsteg från levnadsreglerna i vårt samhälle kan fortgå vecka efter vecka är ännu ett tecken på att våra rättsvårdande instanser som polis, åklagare och domstolar inte klarar av, eller har missförstått sin uppgift. Kriminaliteten blir allt mera påtaglig inom alla områden - det hjälper inte att kriminologer påstår att någon ökning inte inträffat. Statistiken tycks ljuga dem rakt i ansiktet! Men förutom en fastare hållning mot samhällets bottenskrap krävs även långsiktiga åtgärder från skola och socialvård där det på ett mycket tydligare sätt måste understrykas att rättigheter också betyder skyldigheter. Den underliggande principen, som alla måste tillhållas att leva efter, är att man ska behandla sina medmänniskor som man själv vill bli behandlad, även om vissa religiösa moment idag riskerar att undergräva denna filosofi. Tolerans mot bättre vetande är i vart fall ingen lösning på problemen!

Inga kommentarer: