torsdag 3 december 2015

Rätten till självförsvar?

Vinterns angrepp blev inte långvarigt och nu lever vi åter i en grön miljö. Igår hade vi dubbla 'motionspass', först en promenad till mataffären och sedan en lite längre promenad i närområdet på eftermiddagen. Vädret var riktigt bra och idag blev det ännu bättre med strålande solsken och ett halvdussin plusgrader ute. Tyvärr fick hustrun njuta ensam av detta eftersom ett krånglande knä tvingade mig att avstå från några mer omfattande rörelser idag. Nu är det bara att hoppas att denna begränsning är tillfällig, för varje dag man tvingas stanna inomhus känns lite som en förlorad dag.

Igår nåddes vi av ännu en rapport om 'masskjutning' i USA, denna gång i San Bernardino i Kalifornien. Under de senaste tre åren finns rapporterade över 1 000 liknande fall i USA, d v s i genomsnitt ett per dag. Den i det närmaste, i detta avseende, maktlöse presidenten Obama vädjade för sextonde gången till kongressen om att enas om skärpta vapenlagar. I USA kan man idag inhandla ett handeldvapen med samma lätthet, som vi när vi går in och köper en liter mjölk på Konsum. Dilemmat är att den genomsnittlige amerikanen har en grundlagsfäst rätt att kunna försvara sig själv och därför har rätt att "äga och bära vapen". Uppemot hälften av alla amerikanska hushåll uppskattas vara beväpnade och totalt rör det sig om ca 300 miljoner civilägda skjutvapen. Även om vi i Sverige också har ett förhållandevis stort antal vapen per capita, så är dessa till en mycket stor majoritet förknippad med jakt och sportskytte, inte självförsvar. Detta återspeglar sig också i statistiken som säger att varje år, per 100 000 invånare, dödas i USA 2,97 personer och i Sverige 0,41 med skjutvapen.
Man kan ju lätt förundras över hur denna tingens ordning kan tillåtas bestå generation efter generation, men en i grunden hårt bunden tradition, kraftigt understödd av vapenindustrins tillskyndare, är inte lätt att ändra på. Inte ens mordet på president Kennedy för drygt 50 år sedan, eller Martin Luther King några år senare, satte några djupare spår i den debatten. Det finns heller inget som tyder på att våra dagars våg av massmord skulle kunna uppmuntra till en bättre ordning.


3 kommentarer:

Unknown sa...

Andra kändisar: Robert Kennedy, John Lennon och den överlevande presidenten Bush, vid förra valet skjöts en kvinnlig politiker, senator eller kongressledeamot, kommer inte ihåg vilken.
Det land i Norden som har flest skjutvapen per capita lär vara Finland och det lär hänga ihop med ett behov av att försvara landet. Fienden anfaller från väster efter att ha gjort en kringgående rörelse från Öster fick jag lära mig under min finska värnplikt.
De hårda fredsvillkoren parerades i någon mån med skytteklubbar och ett mycket stort antal vapeninnehavare med ambitionen att placera sig i VM och OS....

Unknown sa...

Finland har 56 vapen per 100 invånare. Därmed är landet det i särklass vapentätaste i EU och på tredje plats i världen.
Tillgången på skjutvapen är ett av huvudskälen till att USA upprepade gånger fått sörja efter skolmassakrer, skriver Vasabladet-profilen Peter Ehrström, 41.
Nu är det Finland som sörjer. Igen.
Det finns för många skjutvapen i Finland.
Och inte bara där.
Tillgången på skjutvapen är ett av huvudskälen till att USA upprepade gånger fått sörja efter skolmassakrer. Och nu är det Finland som sörjer. Igen.
Tragedin som inte kunde hända har hänt. Två gånger på tio månader.
7 november 2007 dog nio personer inklusive gärningsmannen Pekka-Eric Auvinen i skolmassakern i Jokela utanför Helsingfors.
I går, onsdagen 23 september 2008, dog elva personer inklusive gärningsmannen Matti Juhani Saari i en ny skolmassaker. Denna gång i Kauhajoki i Södra Österbotten, cirka tio mil sydöst om vår redaktion.

Tankar i tiden sa...

Det är djupt tragiskt att även Finland drabbats av denna form av illgärningar, men det är ju ändå en avsevärd bit kvar till frekvensen en per dag. Visserligen finns det 60 gånger fler människor i USA än i Finland, men det främsta skälet till denna tingens ordning därborta torde väl ändå vara att söka i traditionen från 'vilda västerns' dagar.
Tyvärr är det nu inte helt obefogat att räkna med en europeisk eskalering, denna gång från sydost, av vansinnesdåden, men vi får inte sluta att hoppas på att sunt förnuft ändå ska kunna leda utvecklingen i en bättre riktning.