lördag 13 juni 2015

Årets bröllop

Vi har till vår glädje kunnat notera att vi fått ytterligare tre dagar av skön sommarvärme. Två dagar använde vi till en resa med husbilen till Bergslagen och Värmland. Övernattning blev det vid en trivsam plats vid Prästbäcken söder om Filipstad och igår gjorde vi bl a ett besök i Karlstad med en liten rundvandring i de centrala delarna och en titt in i domkyrkan där det pågick en skolavslutning. Hemresan gick via Degerfors och Fjugesta till Örebro och hem via Arboga.
Idag har vi varit hemma så när som på en promenad till stormarknaden för lite matinköp efter att jag klippt gräsmattan. Sedan hann vi med en del mera trädgårdsskötsel innan det var dags att ta del av prinsbröllopet mellan Carl Philip och Sofie Hellqvist.

Bröllopet som redan i flera dagar ådragit sig mediernas uppmärksamhet var naturligtvis dagens allt överskuggande händelse. Mycket pompa och ståt ackompanjerade i vanlig ordning det hela och ceremonin i Slottskyrkan i Stockholm var var både livfull och vacker - särskilt den valda musiken var ovanligt träffsäker. Intrycket av de unga tu var främst en positiv inställning väl förankrad i den realistiska vardagen - glatt och chosefritt. Hela tilldragelsen ger också energi och berättigande till den monarki som vårt statsskick sedan 500 år bygger på.
Med detta sagt var det närmast genant att se och höra Republikanska föreningens pinsamma försök att utnyttja sammanhanget till att sprida sin inbilska propaganda om oförenlighet mellan monarki och demokrati, i en tid då kungamakten reducerats till ceremoniell, men betydelsefull komponent i det svenska samhällslivet. Tvärtom visar historien på monarkiernas förmåga att vidmakthålla stabilitet och konsekvens i ett långsiktigt perspektiv. För ett stort antal republiker har utvecklingen istället gått åt motsatt håll med återkommande konflikter och korrupta maktspel. Det har vi inget behov av i Sverige!

Inga kommentarer: