söndag 15 december 2013

Konstiga tider

Nu har vi levt vidare i milt höstväder ytterligare tre dagar och enligt meteorologerna är det rådande väderläget mycket sällsynt, åtminstone vad gäller temperaturen (+ 6 grader idag). I fredags åkte vi in till stan och åt en god lunch och tog sedan en promenad i nybyggnadsområdena vid gamla hamnen. Man kan inte låta bli att förundras över den omdaning som skett från ålderstigna hamnmagasin till ett 40-tal stora flerfamiljhus varav en 'skyskrapa' på 16 våningar.
Veckohelgens väder har däremot inte uppmuntrat till någon utevistelse med regn, ibland snöblandat, och rusk till och från hela tiden. Istället var vi och hela familjeklanen under gårdagskvällen på fest hos yngsta dottern för att, i rationalitetens namn, fira hennes och svärsonens födelsedagar, samtidigt som vi firade äldsta dotterns 50-årsdag. Det känns obegripligt att ens barn blivit 50-åring!
Idag började vi dagen med en tur till östra köpcentret och provianterade inför julens utsvävningar och under dagen har hustrun gjort färdiga alla julklappspaketen.

Ett helt annat sätt att förebereda sig inför julen hade man vid en manifestation mot nazism i Kärrtorp i södra Stockholm. Där blev minst två personer knivskurna när flera hundra personer samlats för att protestera mot nazistiskt klotter i området. Mot detta hade naturligtvis en grupp på ett 50-tal högerextremister invändningar att göra, trots att demonstrationen hade giltigt tillstånd och var helt fredlig. Till och med barnfamiljer hamnade en stund mitt i tumultet som dessa hjärntvättade individer tyckte behövdes.
Inte helt överraskande är situationen i Nordkoreas ledning minst lika absurd, när den andra extremistsidan sätter igång. Diktatorn Kim Jong-Un har 'visat musklerna' genom  att avrätta sin ingifte farbroder, en gång hans mentor och förtrogne, anklagad för förräderi och katastrofal ekonomisk politik. (Han hade planer på att börja ett litet försök med marknadsekonmi!) Samtidigt utsågs hans maka (diktatorns faster) till medlem av det styrande partiets begravningskommitté (!?), som anses som en mycket prestigefylld post. Hon ska nu förbereda begravningen av Kim Kuk-Thae, som varit ordförande i partiets kontrollkommission.
Det är inte ens värt ett försök att begripa hur man tänker i dessa förstenade kretsar, när de samtidigt låtsas ta ansvar för ett folk som levt med nöd och svält i årtionden. Finns det inget sätt att rycka upp otyget med roten en gång för alla!

Inga kommentarer: