söndag 28 mars 2010

Vattnet flödar

Veckohelgen har fortsatt i vårens tecken och igår kunde vi se årets första bofinkar på gräsmattan. Det var riktig våryra med med en stor flock av både gråa och gröna siskor förutom de vanliga vinterfåglarna och sången flödade i himlens sky.
De här två dagarnas begivenheter har varit en miljöbilsmässa igår och en loppmarknad idag, båda i stadens nya förnämliga bandyhall. Utställningen av miljöbilar var dock ganska intetsägande och verkade mest vara ett slags extra uppvisning av stadens bilhandlare. Det hade gått att göra betydligt bättre.
Loppmarknaden, som nu för andra året arrangerats av stadens idrottsföreningar, var dessto mera imponerande. Kommersen vid bord över en hel bandyplan ser nästan osvensk ut - liknande saker brukar man ju annars se i Sydeuropa och andra exotiska platser. På vägen till marknaden gjorde vi också ett besök på biblioteket.

När snösmältningen nu brakat igång på allvar kommer också varningarna för översvämningar. Som vanligt är det Lagan och Emån som brukar komma först. Sedan kommer Klarälven-Göta älv, Tidan och Lidan för att följas av Svartån, Hedströmmen och Kolbäcksån och så småningom, delar av Dalälven. Längre norrut brukar man ju för det mesta klara sig bättre tack vare kraftverkens vattenmagasin. I år verkar det som att man varit mera på hugget för att försöka mota problemen, men ändå kommer många att få se sina hus, och då inte minst fritidshus, vattenskadade. Ändå dras människorna till vattnet och alla som lyckas dra ihop pengar till en sjötomt ska där helst bygga huset med ena sidan i vattenbrynet, trots alla risker som lätt kan inses. Denna människans dragning till vattnet är ett konstigt fenomen som många försökt att bena ut - kan det verkligen vara så, som någon filosof påstått, att orsaken skulle vara att vi tillbringar livet nio första månader i vatten. Kanske, inget är omöjligt under solen!

Inga kommentarer: