lördag 13 december 2008

Julklappsrallyt har startat

Efter att ha avnjutit hustruns goda, hembakade pizza, med tonfisk, krabba och oliver samt ett glas friskt vitt vin, kan jag nu bokföra ytterligare två dagar med mest inneaktiviteter. Igår var vädret uselt och medförde en del snöröjning, men hustrun och yngsta dotter tog ändå en tur till stan för att medverka en stund i julklappsrallyt. Efter att ha klarat av de vanliga veckoinköpen blev det idag mest till att sitta framför TVn för att bevaka det enorma utbudet av vintersport - tyvärr (ett ord som används mycket ofta av TVs kommentatorer) blev det bara en vinst för Sverige med en WC-seger på 15 km skidor. Skidskytte, storslalom gav inget och Sveriges framgångsrika curlingdamer fick stryk av Schweiz i EM-finalen.

På tal om julklappar, så märks det inte särskilt mycket av den pågående finanskrisen och den inledda lågkonjunkturen. Svensk Handel har presenterat en ny undersökning om julhandeln där handlare har fått agera expertpanel. De nästan 1000 tillfrågade handlarna rustar sig för en intensiv julhandel. Prognosen för 2008 är dock försiktigare än tidigare år och försäljningen beräknas öka med 2,5 procent och man tror att decemberhandeln kommer att omsätta ca 61 miljarder kronor, vilket är 1,4 miljarder kronor mer än i förra årets julhandel.
Någon brist på pengar synes det således inte vara, men skenet kan som vanligt bedra - kalaset ska kanske betalas senare? En annan prognos, nämligen från Kronofogden, säger att deras ärenden med obetalda SMS-lån beräknas uppgå till 50 000 - 60 000 stycken i år, eller nästan en fördubbling mot året innan. Kanske är det som med julmarknader och julbord, att det kommersiella trycket tvingar många till julklappsköp vare sig man har råd eller ej. Själv har jag burit ut 5 á 10 kg reklammaterial till pappersåtervinningen den senaste månaden och det är säkert mer att vänta. För unga människor kan frestelserna bli för stora!

Inga kommentarer: