måndag 21 juni 2021

Historisk revolution

Den heta sommaren har fortsatt ännu en vecka och i natt kulminerade den i ett rejält åskväder med ett nedslag alldeles här i närheten. Onsdagen använde vi till en tur med husbilen till en av kommunens nyare badplatser ett par mil öster om staden. Där kunde vi njuta av lite svalare luft från sjön och en enastående utsikt över vattnet. Något badande har dock ännu inte blivit av. Värmen har självfallet haft en menlig inverkan på våra motionspromenader även om vi försöker hitta skuggiga stråk för vår framfart. Effekten är förvisso tydlig även på vår fiktiva långpromenad, som trots allt i går kväll ändå nådde fram till Lyckeby norr om Karlskrona.

Idag inträffade ett historiskt inslag i svensk inrikespolitik när en svensk statsminister för första gången någonsin fälldes av en misstroendeförklaring i riksdagen. Bakgrunden är V-partiets protest över att regeringen enligt den s. k. januariöverenskommelsen vill införa fri hyressättning i nyproducerade hyresrätter. Högerblockets partier, M, KD och SD, var naturligtvis inte sena med att ta vara på denna plötsliga möjlighet att avsätta regeringen.
Vad som blir det nya politiska landskapet, efter den kommande proceduren med talmansrunda och värsta fall ett extraval, återstår att se. Den vänster/liberala regeringen vi haft har knappast varit något under av framgång. Delar av det svenska samhället har lidit stor skada under de senaste åren och allt går inte att skylla på coronapandemin. Handlingsförlamning p. g. a. interna stridigheter inom regeringsunderlaget har antingen försenat eller helt omintetgjort nödvändiga åtgärder. Resultatet har blivit en illa skött invandring till Sverige med dåligt genomtänkt integration i samhället av de nyanlända, som i sin tur medfört skenande kriminalitet, försämrad sjukvård, oordning i skolan och eftersläpande pensionsutveckling för att bara nämna några missförhållanden. Denna regering har för övrigt med en ohejdad utbyggnad av vindkraft lyckats skapa en energiförsörjning ur balans med stora framtida ekonomiska risker som följd.  

Om något positivt ska komma ur den revolution som gjorts idag, krävs det att en enad regering med full handlingskapacitet omgående tar itu med den förslumning som nu råder. Vi har inte tid att vänta på en förändring till hösten 2022, behovet av förändring är akut!

Inga kommentarer: