tisdag 18 juli 2023

Stor fotbollsfest

Återgången till det vi kan kalla normalt svenskt sommarväder har hållit sig en hel vecka till, vilket känns behagligt med tanke på de många extremväder som rapporterats från olika håll i världen. På flera ställen i både USA, Sydeuropa och södra Asien har temperaturen flera gånger närmat sig 50 grader och i Japan och Kina har extrema monsunregn orsakat förödande översvämningar, allt drivet av klimatets uppvärmning förstärkt av El niño. Vårt vardagsliv har därmed kunnat rulla på i god ordning och under den gångna fredagen unnade vi oss en utflykt till Nyköping där vi intog veckans utelunch. Vårt speciella intryck av staden är hur mycket den vuxit och förändrats sedan 1960-talet då vi bodde där i sex år. Ett annat trevligt avbrott i vardagen kom igår med kalas hos äldsta barnbarnet för fira deras dotters 7-årsdag. Det är obegripligt hur kvickt de sju åren har passerat.

Ute i världen fortsätter nyhetsflödet att domineras av de gamla vanliga konflikterna med kriget i Ukraina i centrum. En del saker tyder dock på att de ryska angriparna börjar få svårigheter att hantera den ukrainska motoffensiven som inleddes för ett några veckor sedan. Det har också kommit tecken på en begynnande oreda inom den ryska krigsledningen. Vart detta leder får vi väl veta så småningom och hoppas på ett avslut av denna meningslösa plåga och förstörelse av ett fredligt land.
En annan stor och mera fredlig händelse inträffade igår i Göteborg med invigningen av Gothia Cup, som är världens i särklass största fotbollsturnering för barn och ungdom. Bland deltagarna ingår 1 871 lag från 71 nationer. Det är verkligen en imponerande bedrift att organisera och genomföra ett arrangemang av den här omfattningen på en dryg vecka. Och för de deltagande ungdomarna ges goda möjligheter till kontakter som breddar deras syn på människorna och livet i vår värld. Sådant behövs det mycket av när vardagen allt mer formas av de kommersialiserade sociala mediernas enfaldighet.

Inga kommentarer: