onsdag 28 augusti 2024

Vindkraften vid vägs ände

Den senaste tiden har vi fått känna på höstens mera kärva väder. En del regnskurar, temperatur under 20 grader och kraftiga vindar har varit på programmet, men nu har vi utlovats några dagar med återkommen högsommar som tröst. Vi har fått anpassa våra motionspromenader till vädret, men ändå någorlunda kunnat hålla våra mål. Veckohelgen har bjudit på lite omväxling i tillvaron då vi i lördags var på 'barnkalas' för att fira äldsta dottersonsonens sexårsdag. På söndagen gjorde vi sedan ett besök på en konstfestival här i staden där ett 20-tal konstnärer visade både sina verk och sin teknik genom att skapa nya alster på plats. Det är alltid inspirerande att se hur proffsen arbetar.

Under den blåsiga veckan som passerat landet har vi fått en påtaglig bild av den väderberoende elproduktionens svagheter. När det blåste som mest producerade vindkraften drygt 60 procent av den installerade kapaciteten, vilket gav en överproduktion som ledde till negativt elpris på spotmarkanden. Som lägst kostade elen -6 öre/kWh i hela landet. Överskottet skapar dessutom besvärlig obalans i elnäten. Vi har också fått rapporter om den 'miljövänliga' elproduktionens tillkortakommande i form av fågeldöd då våra flygande vänner kolliderar med vindturbinernas rotorblad. Organisationen Bird Life har beräknat att 30 000 till 40 000 fåglar per år dödas. Även fladdermöss lever farligt i närheten av vindkraftsparker. Ett annat aber är den mikroplast som under drift eroderar från rotorbladen och med tiden hamnar i havet.
Min slutsats är att vi med största sannolikhet redan nått den acceptabla volymen av icke planerbar elproduktion i vårt svenska elsystem. I Tyskland har den gränsen redan passerats. För att möta den väntande stora ökningen av elkonsumtionen krävs planebar produktion och då är idag det enda tillgängliga svaret mera kärnkraft. Låt oss hoppas att även våra politiker kommer till denna insikt.

tisdag 20 augusti 2024

Inte mycket nytt under solen

Med risk för att bli tjatig kan jag konstatera att det varma sommarvädret har fortsatt ytterligare en vecka, idag med 23 plusgrader på termometern. För att på bästa sätt ta vara på detta har vi gjort små avbrott i vardagsrutinen med utflykter till olika platser inom kommunen. Igår blev det en tur till det nyanlagda våtmarksområdet väster om stan. Där intog vi medhavd fika samtidigt som vi iakttog den konfliktfyllda samvaron för det 100-tal gäss som samlats i dammarna för att förbereda sig för fortsatt resa söderut senare i höst. I fredags provade vi ett för oss nytt matställe för vår utelunch. Det var bistron på VIK:s ishockeyarena, som var en positiv överraskning med en fin bufé och trevlig miljö och som nu står på listan över alternativ för våra fredagsluncher. Själv har jag idag 'roat' mig med gräsklippning, förhoppningsvis kanske för sista gången i år.

När vi lagt de olympiska spelen till handlingarna har medias informationsflöde i stort sett återgått till den gamla välkända sensationsjournalistiken. Det handlar mest om ukrainakriget, striderna i det ständigt konfliktfyllda Mellanöstern och det amerikanska presidentvalet. Det förstnämnda har delvis bytt skepnad efter att Ukraina gjort en omfattande offensiv i den ryska Kurskregionen, något som man i Kreml tydligen inte räknat med och som nu pressar ryssarna till mer oförberedda insatser. Vad gäller Mellanöstern är läget oförändrat, men spänningen stiger dag för dag och intensiva förhandlingar om vapenvila i Gazakriget pågår under medling av Oman och Egypten. Utgången av dessa är dock mycket oviss och USA trycker på om behovet av en uppgörelse.
Detta är inte minst viktigt för demokraterna i USA:s presidentval där olika falanger ställt sig på både Israels och Palestinas sida. En lösning av Gazakonflikten kan därmed kraftigt påverka utgången av presidentvalet. Demokraternas kandidat, Kamala Harris, som nu är officiellt utsedd, har redan lyckats skapa en bra plattform för sin kampanj och har bra opinionsstöd. Detta har hon lyckats med, delvis beroende på de tabbar som hennes motståndare Donald Trump serverat på senaste tiden. Dessutom fortsätter rättegångarna om hans krumbukter före och efter hans tid som president, vilket ju inte direkt leder till hans framgång. Om tre månader vet vi vem som drog det längsta strået.
Till sist måste också noteras att riksbanken idag sänkte styrräntan med 25 punkter för andra gången efter toppläget i maj.

måndag 12 augusti 2024

Fortsatta OS-framgångar

Den soliga sommaren har fortsatt ännu en vecka och några korta regnskurar har dessutom räddat det här årets frodiga grönska. Nu har vi också sluppit undan de högsta temperaturerna så det är bara att njuta av den fina sensommaren. Läget för våra motionspromenader har gynnats av detta även om en del tid fått sättas av för den fortsatta OS-bevakningen. Ett avbrott i vardagsrutinen blev ett besök hos vår dotterdotter för att se hur fint de renoverat sin nya bostad efter inflyttningen för ett par veckor sedan. Ett annat avbrott gjorde vi igår med en biltur till de västra grannkommunerna.

Under den gångna veckan har OS fortsatt att dominera nyhetsflödet i media. Även om någon flopp drabbat det svenska laget har det förväntade målet för antalet hemtagna medaljer kunnat uppfyllas. Tillskotten efter första veckan har blivit medaljer i segling (silver + brons), bordtennis individuellt (silver) och lag (silver) och beachvolleyboll (guld). Sammantaget för hela OS blev det fyra guld, fyra silver och tre brons. Nu är det bara att ställa om intresset mot finnkampen om tre veckor.
Ute i världen ökar intresset för utvecklingen i den amerikanska presidentvalskampanjen där Kamela Harris nu som demokraternas nya kandidat gjort en rivstart. Hon lyckas att på något konstigt sätt visa på svagheterna i Donald Trumps retorik och ett lyckat grepp har visat sig vara att kalla hans supporters för just 'konstiga'. Kanske kan detta leda till att väljarna tar sig en extra funderare på vad Trumps extremister egentligen står för. Resultaten i de senaste opinionsmätningarna tyder i alla fall på det. Spänningen stiger och det ska bli intressant att följa den fortsatta utvecklingen.

lördag 3 augusti 2024

Världens största idrottstävling igång

Det varma sommarvädret har fortsatt och nu dessutom utan någon nämnvärd nederbörd. Trots detta finns fortfarande inte några synliga tecken på torka i naturen - en bra grundvattennivå har tydligen återställts efter vissa problem förra året. Vi har trots värmen lycktas hålla våra distanser på motionspromenaderna och förra månaden blev en av årets bästa. Våra vardagliga rutiner har endast avbrutits av ett besök hos vår dotterdotter och hennes sambo som nu flyttat in i sin villa bara en halv kilometer från vår bostad. Nu har vi snart hela familjeklanen placerad inom gångavstånd.

Den i omvärlden dominerande händelsen är den här veckan de pågående Olympiska spelen i Paris. De förmedlas med ett ständigt flöde av TV-utsändning. Dessa ombesörjs av TV5, vars producenter tyvärr knappast tycks representera svensk publik. Något annat är kanske heller inte att vänta av en kommersiell TV-kanal vars främsta intressenter måste vara annonsörerna, som ju betalar kalaset. För det svenska laget går det hyfsat även om några bakslag kommit. Det har hittills i alla fall blivet medaljer i judo (brons), mountainbike (brons), luftgevärsskytte (silver), segling (silver) och framför allt Sarah Sjöströms guld på 100 m frisim, en gren som det egentligen inte var tänkt att hon skulle ställa upp i. Sett mot lagets mål att ta minst elva medaljer, så är resultaten hittills acceptabla.
Som en dyster bakgrund till dessa trevliga händelser fortsätter konflikterna i världen i oförminskad styrka med krigen i Ukraina och Gaza i centrum. En ny oroshärd kan dessutom vara på gång i Venezuela där den sittande presidenten Maduro ej vill erkänna sig besegrad i det val han riggat till sin egen fördel, trots livliga protester från landet befolkning och från en enig omvärld. Fortsättning följer med nu oförutsägbar utgång.