torsdag 19 september 2024

Fullmatad statsbudget presenterad

De senaste dagarna har vi tilldelats ännu en portion av vackert sensommarväder med dagstemperatur på 15-20 grader. Hösten gör sig dock påmind med kyliga nätter, men fortfarande ingen frostnatt. Bra väder gör det alltid trevligare att avverka våra motionsrundor och hittills den här månaden har vi lyckats samla ihop nästan fem mil till fots. Idag har vi utnyttjat det fina vädret för en utflykt till södra Dalarna. Där intog vi veckans utelunch på Kings Arms i Avesta med förträffligt god mat till mycket konkurrenskraftigt pris. Krogen har blivit ett ställe som vi gärna återvänder till. En reflektion på resan var hur mycket klimatet kan skilja sig på bara åtta mils avstånd - det var betydligt mera höstligt i Masriket än här i Mälardalen.

Idag har regeringen avlämnat förslaget till en statsbudget för 2025, som genomsyras av optimism om en vändning av lågkonjunkturen som drabbat landet till följd av coronapandemin och en ohållbar inflation. Sänkta räntor och bastanta satsningar på upprustning av infrastruktur och på forskning och banbrytande teknik ska ge fart åt den ekonomiska utvecklingen. Även kommunsektorn får en ökad del av kakan för att säkra en godtagbar nivå på social service inom vård, skola och omsorg. Större anslag går också till rättsväsendet för att bekämpa den organiserade kriminaliteten som nu kan betraktas som samhällsfarlig inte minst genom den ekonomiska brottslighetens expansion. Satsningar för att stärka 'jobblinjen' görs genom utökat jobbskatteavdrag och lättnader för företag att anställa fler. Trots detta väntas dock en fortsatt hög arbetslöshet råda. Allt detta och mycket annat som ligger i vågskålen är både nödvändigt och bra, men 'smakar det så kostar det'. Reformerna kommer till en del att finansieras med ökad statsskuld, vilket dock kan vara acceptabelt med tanke på att Sverige har en av Europas starkaste balansräkningar.
I USA fortsätter presidetvalskampanjen och tidigare i veckan kryddades den med ett nytt potentialt mordförsök på Donald Trump. Med detta för ögonen kan vi vara glada för att vi Sverige har ett stabilt kungahus i ledningen och slipper det kattrakande som presidentval ofta leder till.

torsdag 12 september 2024

Politiska utmaningar av olika slag

Den senaste veckan har väderleken bjudit på en ganska lagom blandning av sol och vind med undantag för gårdagen då det serverades heldagsregn. En ny markering kom idag då morgontemperaturen var under 10 grader för första gången sedan april. Det märks att vi snart är vid höstdagjämningen. Utöver våra vardagliga aktiviteter med motionspromenader, släktforskning (hustrun) och wikipediaproduktion (jag), har jag fått lägga en del tid på att ta fram underlag för förnyelse av körkort. Nu är det bara att hoppas att byråkraterna godkänner min egenhändiga fotoframställning.

I förrgår var det dags för Riksdagens högtidliga öppnande för det nya arbetsåret, ett spektakel som följer strikt traditionell rutin. Både kungen och statsministern försökte i sina anföranden anlägga en positiv och optimistisk syn på Sveriges framtid inför en 'publik' på ca 700 personer + ett okänt antal TV-tittare. Den politiska ambitionen är naturligtvis helt rätt och ekonomins utveckling är åtminstone för närvarande på rätt väg. De verkliga problemen är istället den allt allvarligare organiserade brottsligheten som under lång tid kommer att kräva stora ingrepp i samhällsordningen för att kunna stävjas. En fördel är dock att en stor majoritet i riksdagen är enig om att nytt tänkande krävs vad gäller brottsbekämpning och kriminalvård. Mycket av detta blir en balansgång på slak lina eftersom allt har ett pris och även den allmänna rättssäkerheten måste värnas.
Samma dag som riksdagsöppnandet hölls den första öppna debatten mellan kandidaterna i USA:s presidentval. Den innehöll, inte oväntat, en rad hårda angrepp av både saklig och personlig karaktär. Donald Trumps välkända, buffliga sätt att uppträda begränsades dock till en del genom att debattörernas mikrofoner växelvis stängdes av. Han blev också vid ett par tillfällen tillrättavisad av programledarna för uppenbara osanningar, vilket självklart stärkte Kamala Harris position i debatten. Summerat tyder opinionsmätningar på att det var Harris som skördade den största framgången i debatten.
För egen del tycker jag det är märkligt att amerikanska väljare över huvud taget kan acceptera en person av Trumps karaktär som landets president. Spåren efter hans första period i ämbetet förskräcker fortfarande och ingen vet vad han skulle kunna ställa till med vid ett nytt tillfälle. Att han dessutom är föremål för flera domstolsprövningar av tidigare begångna brott tycker jag borde vara tillräckligt för att välja någon annan företrädare åt sig. Låt oss hoppas att de två månader som återstår till valet ger tillfälle för folket att öppna sina ögon för de risker som finns.

torsdag 5 september 2024

Bråkigt i inrikespolitiken

Inledningen på hösten har bjudit på dramatiska väderomslag. Efter en inledning med traditionellt höstväder med låg temperatur, regnskurar och mycket blåst, slog vädergudarna igår till med en attack av rejält högsommarväder som idag gett en eftermiddagstemperatur på 27 grader. Detta väntas också fortsätta ytterrligare ett par dagar. Ovädren i början av månaden innehöll på sina håll också kraftiga åskväder och vid en idrottsplats i Lidingö skadades åtta ungdomar, vara två allvarligt, av åsknedslag i ett träd. För vår egen del har väderförhållandena stört våra motionsaktiviteter, men vi har ändå lyckats att hålla en nästan godtagbar nivå. Själv hade jag igår stor bakningsdag och framställde fyra sorters matbröd (grahamsfrallor, fröbröd, rågbitar och surdegsbröd). För övrigt har vi levt i de vardagliga rutinerna.

I den svenska inrikespolitiken är det för närvarande en aning rörigt när partierna ska positionera sig inför starten av det kommande riksdagsåret. Uppfattningar om hur budgetutrymmet ska disponeras ger som vanligt anledning till mer eller mindre vidlyftiga förslag. Även inom regeringsunderlaget finns spridning bland åsikterna, men det förslag man enats om vad gäller ett reformutrymme på 60 miljarder kronor innehåller stora anslag för kriminalvård och brottsbekämpning, utbyggnad av försvaret och investeringar i infrastruktur. Även kommunsektorn kan räkna med rejäla tillskott till sina sinande kassor. Men trycket bakom kulisserna är högt och ibland instabilt och som en följd av detta meddelade i förrgår utrikesminister Tobias Billström sin avgång från politiken, tydligen efter meningsskiljaktigheter med statsministern om bland annat förhållandet till SD-partiet.
Efter att Olympiska spelen avslutats pågår nu istället Paralympics i Paris, dock med betydligt mindre uppmärksamhet. Sverige har hittills lyckats ta en bronsmedalj i linjelopp på cykel, en silvermedalj i skytte och hoppas på någon medalj i bordtennis, men utfallet i sin helhet vet vi först om en vecka. Denna form av tävlingar har på några få decennier utvecklats till en omfattande och välkommen form av aktiviteter för alla de som av olika skäl är handikappade i vanlig idrottsutövning.