tisdag 11 juni 2024

Ljumt intresse för EU-valet

Avbrottet i sommarhettan har stått sig de senaste dagarna och temperaturen har hållit sig mellan 15 och 20 grader. Vi har också fått några efterlängtade regnskurar, ett par också med inslag av åska och hagel. Det har med andra ord varit ganska normalt svenskt sommarväder. I vardagen har våra rutiner rullat på som vanligt utan några särskilda avbrott. Möjligen har väderleken tvingat oss att minska en del på motionspromenadernas distanser.

I massmedia har de senaste dagarna främst två saker fått stort utrymme - EM i friidrott och EU-valet. Det förstnämnda har kantats av återkommande 'skandaler' beroende på funktionärers undermåliga insatser. I några fall har detta haft direkt eller indirekt inverkan på resultatlistan och i ett par fall även svenska deltagares placeringar. Detta är mycket tråkigt för de drabbade som tvingas se hur resultaten av långvariga förberedelser dribblas bort av slarv och inkonsekvens på tävlingsarenan. Det svenska laget kan ändå glädja sig åt en guldmedalj som togs hem av Perseus Karlström i 20 km gång. Några chanser kvarstår också fortfarande för de blå-gula.
Vad gäller valet till EU-parlamentet noteras att de svenska väljarnas intresse minskat sedan förra valet 2019 och valdeltagandet låg den här gången strax över 50 procent. Hur mycket detta påverkat utfallet av valet är svårt att säga, men en del överraskningar kom fram. I alla de nordiska EU-länderna ökade den rödgröna sidan, i Sverige trots en mindre tillbakagång för S-partiet, till skillnad från utfallet i EU totalt som gav en överraskande stor tillbakagång för de rödgröna. I precis motsatt riktning gick det för extremhögern som får väntat stor ökning av mandaten. Även här avvek svenskarna från trenden när SD-partiet för första gången backade i ett val och så mycket att de blev passerade av Mp som nu blev tredje största partiet. Sist och slutligen känns det bra att samtliga riksdagspartier fick minst en plats i EU-parlamentet även om det länge såg kärvt ut för Liberalerna. Nu återstår bara för de förtroendevalda att leva upp till väljarnas förväntningar under de kommande fem åren.

2 kommentarer:

syrran sa...

Ja det blev något bra med valet, att SD förlorade en del. Man kan annars befara att det blir de som bestämmer om de får majoritet i höger falangen. Sen är det dåligt att så få går och röstar!

Tankar i tiden sa...

Tyvärr var det ju bara i de nordiska länderna som extremhögern backade. Totalt sett har de ökat sin tyngd rejält i parlamentet. Det kommer sannolikt ändå inte få någon avgörande betydelse för dess kommande beslut, den socialliberala mitten står fortfarande stark.