Den gångna veckan har bjudit på vacker brittsommar tills rester av karibiska orkaner som rört sig över Atlanten började ösa regn över oss. Det blev 33 mm på två dygn, men nu skiner åter solen. Vi hann dessförinnan ändå med en bra början på månaden med våra motionspromenader. Flera avbrott i vardagsrutinerna har gett omväxling i det dagliga livet. Det började förra lördagen med den traditionella städdagen höst och vår i bostadsrättsföreningen. Efter att fördelade uppgifter klarats av blev det en trevlig sammankomst med grannarna. I söndags var det sedan dags att besöka vår dotterdotter och hennes sambo då de hade öppet hus för hela familjeklanen för att fira inflyttningen i deras nya hem, som fått en charmant renovering under hösten. I onsdags var det slutligen dags för ännu en stor händelse då jag, med välkommet bistånd av yngsta svärsonen, gjorde inköp av ny dator. Det blev en ASUS Notebook, som kommer att ge en revolutionerande förändring av allt mitt skrivarbete jämfört med prestationsförmågan hos min gamla hp-laptop. Trots detta känns det ändå lite tråkigt att viga min trotjänare under tretton år till den sista vilan, men allt och alla faller till sist för åldersstrecket.
Den gångna veckan har också varit årets Nobelvecka då alla pristagarna presenteras.
Priset i fysik går till John J. Hopfield, Princeton University, USA och Geoffrey E. Hinton, University of Toronto, Kanada för "grundläggande upptäckter och uppfinningar som möjliggör maskininlärning med artificiell intelligens".
Kemipriset delas med ena hälften till David Baker, University of Washington, Seattle, USA och Howard Hughes Medical Institute, USA "för datorbaserad proteindesign” och med andra hälften gemensamt till Demis Hassabis och John M. Jumper, Google DeepMind, London, Storbritannien "för proteinstrukturprediktion”.
Priset i fysiologi eller medicin tilldelas gemensamt till Victor Ambros och Gary Ruvkun för upptäckten av mikroRNA och dess roll i post-transkriptionell genreglering.
Slutligen, får Han Kang från Sydkorea litteraturpriset, som första sydkorean, första asiatiska kvinna och första sjuttiotalist, som för ”sin intensiva poetiska prosa, som konfronterar historiska trauman och blottlägger människolivets skörhet”.
Min spontana reaktion är att alla känns väl valda och att deras insatser väl förtjänar den uppmärksamhet som ett Nobelpris medför.
lördag 12 oktober 2024
Årets elit prisad
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar