fredag 26 juli 2024

Revolution i presidentvalet

Det ovanligt varma sommarvädret har återkommit och den senaste veckan har temperaturen pendlat mellan 22 och 25 grader. Ett antal regnskurar har också passerat, men vi har hittills nästan helt förskonats från åska som har varit frekvent på några andra håll i landet. Vi har hållit oss mest på hemmaplan, men i förra veckan gjorde vi en liten utflykt till östra grannkommunen för att vidga vyerna en aning. Ett trevligt avbrott i vardagen fick vi igår då vi hade besök av yngsta dottersonen och hans sambo. Det var en både rolig och givande träff där vi kunde prata om både gammalt och nytt.

Det som mest avhandlats i massmedia de senaste dagarna är förberedelserna inför USA:s presidentval i november. Efter en ökande mängd krav från partikolleger på Joe Biden att avstå sin kandidatur, beslutade han i måndags att stiga åt sidan. Därmed öppnade han vägen för vicepresident Kamela Harris att bli demokraternas motståndare till Donald Trump. Hela valsituationen kommer nu i ett helt nytt läge och republikanernas argument om Bidens ålder och eventuella senilitet är plötsligt borta. Även om Harris kritiserats en del för sina politiska insatser som vicepresident har hon trumfkort på hand av att vara kvinna och färgad och kan med detta nå väljargrupper som är svårare för Trump att nå. Oddsen för valets utgång kan snabbt förändras drastiskt, men slaget är inte vunnet och mycket arbete krävs för att övervinna Trump. Han är dock nu den som kan få kämpa mot åldersargumentet som Biden tidigare gjort. Jag skulle inte bli förvånad om ytterligare överraskning kommer att möta oss denna höst!

torsdag 18 juli 2024

Omstart i EU-parlamentet

Sommarvädret har fortsatt i varierad stil, nu också med nederbörd under ett par dagar. Värmen har också hållit sig på acceptabel nivå, men ett par dagar närmade vi oss 25-gradersstrecket och då börjar det bli besvärligt. Vardagen har rullat på som vanligt, men i fredags gjorde vi en utflykt upp till Bergslagen och intog veckans utelunch i Ludvika på stadens kinarestaurang. Under besöket i den lilla dalastaden förvånades man en del över ortens pågående snabba modernisering och expansion. Ludvika är ju ett av landets centrum för elindustrin.

Ett välbevakat område inom politiken de senaste dagarna är omstarten av arbetet i EU-parlamentet efter sommarens val. I vanlig ordning har detta inramats av diverce 'kohandel' mellan de olika parlamentsgrupperna och mycket av detta har handlat om hur man i största möjliga utsträckning ska kunna begränsa extremhögerns inflytande för att minska risken för onödig splittring. En enskild särskild fråga i sammanhanget är hur den nuvarande ordföranden i EU:s ministerråd, ungraren Viktor Orban, ska bemötas efter hans självsvåldiga kontakter med Ryssland och Kina. Några länder avser att bojkotta alla informella möten under hans ledning och ett par medlemstater vill till och med frånta honom ordförandeskapet. Oenighet är det sista som EU behöver under nu rådande förhållanden i världen. En stor tröst i bedrövelsen är att Ursula von der Leyen idag omvaldes till ordförande i kommissionen för ytterligare en 5-årsperiod. Nu är det bara att se fram emot att hennes handfasta ledning kan få ordning på stridstupparna till både höger och vänster.
På andra sidan Atlanten har kampanjen inför presidentvalet gått in i ett skede efter ett mordförsök på Donald Trump vid ett valmöte för tre dagar sedan. En kula från en medlem i det egna partiet träffade hans högra öra och han klarade sig med någon centimeters marginal. Det inträffade lär inte minska hans vinstchanser i valet sedan han nu officiellt är republikanernas kandidat. Samtidigt håller splittringen bland demokraterna kring Joe Bidens förmåga att leda landet på att allvarligt försämra hans chanser. Val i USA är sällan förutsägbara, men nu är det nog låga odds på vinst för Donald Trump.

torsdag 11 juli 2024

En föränderlig tid

Sommarvädret har ytterligare en vecka lyckats hålla sig på en balanserad nivå. Temperaturen har pendlat mellan 18 och 23 grader och lite välbehövligt regn har kommit vid ett par tillfällen. Det har varit gynnsamt för våra motionspromenader, som vi nu lyckats hålla omkring tre kilometer per dag. Veckans avbrott i vardagen kom i lördags då det åter var barnkalas hos den närboende dottersonens familj - denna gång för deras 4-årige son. Det var en trevlig sammankomst i familjekretsen. Värt att notera är också att vår bil igår passerade bilprovningens granskning utan en enda anmärkning, något som alltid känns skönt att få uppleva.

Ute i stora världen har det sedan månadsskiftet på det politiska planet inträffat en rad saker som kommer att påverka utvecklingen på olika sätt. 
Det började med att Ungern tog över EU:s ordförandeskap för ett halvår framåt. Den ryssvänlige ungerske premiärministern inledde sitt mandat med officiella besök först hos den ryske och därefter den kinesiske diktatorn under förevändingen att sondera möjligheterna till fredsförhandlingar i Ukrainakriget. Han har därmed direkt börjat att nagga på den hittills stabila hållningen inom EU i denna fråga. Reaktioner mot hans bravader lät heller inte vänta på sig och framtiden får utvisa vad han mer kan ställa till med.
Nästa 'revolution' var utgången av det parlamentsval i Frankrike som president Macron utlyst efter den franska extremhögerns framgång i EU-valet. Utfallet blev nu lyckligtvis ett rejält bakslag för sagda extremhöger och vänsteralliansen blev vinnare tätt följda av Macrons centerliberaler. Det kommer att kräva svåra regeringsförhandlingar men utsikterna till en acceptabel lösning borde vara inom räckhåll även om stor splittring fortfarande råder över hela den politiska skalan.
För det tredje var det, på grund av missnöje med den sittande regerinen, ett likaledes i förtid utlyst parlamentsval i England som även det ledde till väntad stor föändring. Det blev en brakseger för labourpartiet medan det regerande torypartiet gjorde sitt sämsta val på 75 år. Även här kommer det att bli intressant att följa hur en ny regeringen ska angripa alla problem som landet nu, bland annat på grund av brexit, brottas med. Det blir under alla omständigheter ingen lätt match att ta hem.
Den fjärde, och kanske största för svensk del, händelsen var Nato-toppmötet som genomförts i Washington DC under veckan och där Sverige för första gången deltog som fullvärdig medlem. Därmed har vi full tillgång alla Natos resurser för vår säkerhet och ikläder oss samtidigt de skyldigheter som medlemskapet i alliansen medför. Ett medlemskap som det råder mycket stor enighet om i den svenska politiken.

torsdag 4 juli 2024

En tid full av festligheter

Väderleken har återgått till normalt svenskt sommarväder med mera resonabel temperatur och någon regnskur då och då. Även åskan har hört av sig vid ett par tillfällen. Våra motionspromenader blir lite lättare att klara när inte svetten dryper. Vardagsrutinerna har rullat på, men ett litet avbrott blev det förra veckan när vi efter vår utelunch tog en biltur i norra delarna av kommunen på vägar som vi inte på flera år hade åkt på. Det mesta såg ändå ut som vi minns det.

Under hela förra veckan och början av denna har vår stad varit fylld av aktiviteter. Först var staden värd för SM-veckan som sedan överlappades av Cityfestivalen. Översvämningen av människor från när och fjärran gjorde det nästan omöjligt att ta sig in i stan under tiden som allt pågick, men för intresserade var givetvis arrangemangen en höjdpunkt.
De idrotter som ingick i SM-veckan var aquabike, artistisk gymnastik, beachvolley, beachvattenpolo, boule, bowling, bågskytte, cykel (kortbana), crosscart, danssport, distansritt, hopprep, kanotpolo, klättring, lacrosse, mountainbike, orientering, parkour, rallysprint, rullskidor, segling, streetbasket, skateboard, trampolin och wakeboard. Det fanns som synes en hel del att välja på för åskådarna.
Cityfestivalen fortsatte sedan under fyra dagar med massor av olika inslag, från matmarknad till framträdande av toppartister. Bland de senare fanns Dizzy, Peg Parnevik, Hooja, E-type, Medina, Oscar Zia, Miss Li, Nanne Grönvall och Veronica Maggio. Utöver dessa framträdde ett par dussin av mer lokala band och artister. Även här fanns alltså ett imponerande utbud.
Och när allt detta är avklarat så drar man idag igång Summer Meat med bland annat cruising genom stan, som är en av landets större sammankomster för alla bilälskare. Några hundratal finputsade bilar av varierande ålder kommer att visas upp och ännu en folkfest går av stapeln. Kom alltså inte och säg att Västerås är en tråkig stad!