onsdag 26 juni 2024

Heta dagar efter midsommar

Den aviserade värmeböljan har nu slagit till med full kraft och i två dagar har vi nu haft 29 grader i utetemperatur. Visst är det härligt med sommarvärme och klarblå himmel, men som vanligt är 'lagom bäst'. Detta väder har naturligtvis också tvingat oss att dra ner en aning på motionspromenaderna. Veckans avbrott i vardagen var midsommarfirandet med en liten sammankomst där vi samtidigt firade hustruns födelsedag. Gästerna till vårt bord var våra döttrar och dotterdotter, alla med sina respektive. Dottersönerna och deras familjer var alla engagerade i andra sammankomster på olika håll i landet. Vår egen fest var en trevlig sammankomst för att umgås och njuta av hustruns goda mat.

Ett av massmedias centrala ämnen just nu är den pågående Almedalsveckan i Visby som i år bantats till fyra dagar. Tillställningen har genom åren glidit allt mer från politiken till kommersialism och värdet av denna form av kontakt mellan politiker och näringsliv har börjat ifrågasättas.
Partiledarnas framträdanden finns dock ännu kvar och först ut igår var SD-ledaren Jimmy Åkesson som mest uppehöll sig kring de rådande problemen med invandring, integration och gängkriminalitet. Han avslöjade också att SD avser att fördjupa sitt engagemang i den svenska skolan med ambitionen att bli det ledande 'skolpartiet'. I den rollen vill man återupprätta lärarens auktoritet i klassrummet för att få till stånd en bättre ordning och disciplin för att tillgodose elevernas rätt till en god arbetsmiljö.
Idag var det sedan statsminister Ulf Kristerssons tur i talarstolen och han inriktade sig främst på regeringens olika åtgärder för att stoppa den expanderande organiserade brottsligheten som nu närmar sig en samhällsfarlig nivå. En viktig del av detta arbete handlar om åtgärder inom olika samhällssektorer för att bryta nyrekryteringen av barn och ungdomar till de kriminella gängen. Han ville också framhålla att den ekonomiska politiken kunnat vända de senaste årens höga inflation och att botten i konjunkturcykeln troligen passerats.
Min egen reflektion är att optimism alltid är en bra grund att stå på, men att det svenska samhällets problem inom olika områden fortfarande nätt och jämt påbörjat sin lösning. Tagelskjortan kommer att behövas långt in i framtiden innan vi kan känna oss nöjda med vad vi ser.

onsdag 19 juni 2024

Idrottstäta sommarveckor

Vad gäller väderleken får noteringen bli en repris på mitt senaste inlägg - normalt sommarväder med lagom temperatur och lite småregn då och då samt några enstaka åskknallar. Vår vardag har även den rullat på som vanligt, men i förrgår bestämde vi oss för ett lite avvikande program som omväxling. Vi började med en tur till våtmarksområdet väster om staden för fågelskådning (ett 60-tal gäss inklusive årets ungar och ett antal mindre simfåglar fanns på plats) och fortsatte sedan på en sight-seeing-tur runt kommunen för att landa i ett av stadens handelsområden. Där gjorde vi, som planerat, inköp av ny mikrovågsugn och ny vattenkokare för en välbehövlig uppgradering av vår köksutrustning efter mångårig tjänst av våra tidigare apparater. Äventyret avslutade vi till sist med att 'festa loss' på Burger King på smarriga kycklingburgare.

Nyhetsflödet från massmedia har som vanligt mest handlat om krig och elände och kräver ingen vidare kommentar. Inte heller friidrotts-EM blev riktigt den förväntade framgången, men Duplantis levererade naturligtvis en guldmedalj i stavhopp och den uppåtstigande häcklöparstjärnan Carl Bengtström lyckades springa till sig bronsmedalj på 400 m häcklöpning och slog samtidigt Sven Nylanders 28 år gamla svenska rekord på distansen. Tyvärr blev en del andra bra svenska insatser bortschabblade av inkompetenta funktionärer och undermålig mätutrustning - betyg 'icke godkänt' till Italien. Just nu pågår VM i fotboll, dock utan svensk medverkan, och kräver inte heller det någon vidare kommentar.

tisdag 11 juni 2024

Ljumt intresse för EU-valet

Avbrottet i sommarhettan har stått sig de senaste dagarna och temperaturen har hållit sig mellan 15 och 20 grader. Vi har också fått några efterlängtade regnskurar, ett par också med inslag av åska och hagel. Det har med andra ord varit ganska normalt svenskt sommarväder. I vardagen har våra rutiner rullat på som vanligt utan några särskilda avbrott. Möjligen har väderleken tvingat oss att minska en del på motionspromenadernas distanser.

I massmedia har de senaste dagarna främst två saker fått stort utrymme - EM i friidrott och EU-valet. Det förstnämnda har kantats av återkommande 'skandaler' beroende på funktionärers undermåliga insatser. I några fall har detta haft direkt eller indirekt inverkan på resultatlistan och i ett par fall även svenska deltagares placeringar. Detta är mycket tråkigt för de drabbade som tvingas se hur resultaten av långvariga förberedelser dribblas bort av slarv och inkonsekvens på tävlingsarenan. Det svenska laget kan ändå glädja sig åt en guldmedalj som togs hem av Perseus Karlström i 20 km gång. Några chanser kvarstår också fortfarande för de blå-gula.
Vad gäller valet till EU-parlamentet noteras att de svenska väljarnas intresse minskat sedan förra valet 2019 och valdeltagandet låg den här gången strax över 50 procent. Hur mycket detta påverkat utfallet av valet är svårt att säga, men en del överraskningar kom fram. I alla de nordiska EU-länderna ökade den rödgröna sidan, i Sverige trots en mindre tillbakagång för S-partiet, till skillnad från utfallet i EU totalt som gav en överraskande stor tillbakagång för de rödgröna. I precis motsatt riktning gick det för extremhögern som får väntat stor ökning av mandaten. Även här avvek svenskarna från trenden när SD-partiet för första gången backade i ett val och så mycket att de blev passerade av Mp som nu blev tredje största partiet. Sist och slutligen känns det bra att samtliga riksdagspartier fick minst en plats i EU-parlamentet även om det länge såg kärvt ut för Liberalerna. Nu återstår bara för de förtroendevalda att leva upp till väljarnas förväntningar under de kommande fem åren.

onsdag 5 juni 2024

Sverigeresor i repris

Sommarhettan har fortsatt att plåga oss ytterligare en vecka, men idag har äntligen ett avbrott inträffat med en temperatursänkning med 8-10 grader. Som högst hade vi över 27 grader ett par dagar i förra veckan. Idag har det just nu börjat falla några regndroppar och vi hoppas på en rotblöta för torkan är nu bevärande och gräsmattor har börjat gulna på en del håll. Väderläget har också begränsat våra aktiviteter en del och vi har mest hållit oss på hemmaplan med undantag några kortare motionspromenader. Istället har hustrun fått idén att vi med hjälp av loggböckerna från våra husbilsresor genom åren i lugn och ro här hemma ska  minnas och återuppleva alla händelse och äventyr från våra resor i Skandinavien under tjugo års tid från Abbekås i söder till Lofoten i norr. Det är fascinerande att se hur upplevelserna kan radas upp genom de små 'cliffhangers' som loggboksanteckningarna erbjuder. Vi har nu avverkat de tre första åren och har 17 år kvar.

Ute i världen rullar alla konflikter på som vanligt med krig i Ukraina och Gaza och diverse gängkrig inom maffiavärlden. Slagen om narkotikamarknaden har tagit minst fyra människoliv enbart i Sverige den senaste veckan och polisinsatser mot gängen tycks inte imponera särskilt mycket på det klientel som svarar för dåden.
Det som möjligen måste ses som en avvikelse från det normala är rättegången mot USA:s tidigare president Donald Trump som nu avslutats med fällande dom på alla 34 åtalspunkterna. Det är första gången i USA:s historia som en president belagts med kriminalitet, men hans advokater hävdar att domen ska överklagas för att 'ge honom rättvisa'. Sensationen minskas heller inte av att han nu dessutom kandiderar för en ny mandatperiod i Vita huset. Det som kanske är än mera anmärkningsvärt är att hans agerande inte tycks bekymra hans anhängare i väljarkåren utan  snarare stärker deras sympatier för honom som person. Detta måste ses som ett orosmoment för landets demokratiska system när en sådan uppenbar splittring i väljarkårens intressen kommer i dagen. Det återstår nu ett knappt halvår till valdagen och världen bävar inför valresultatet. Med Trump vid makten kan vad som helst komma att hända på världsscenen.