fredag 3 januari 2014

Mot varmare tider

Det tråkiga vädret har fortsatt att fördunkla vår omgivning. Idag gjorde regn och rusk dagen till en innesittardag och då känner man direkt av behovet av frisk luft och rörelse. Jag tog tillfället till att framställa en ny omgång tunnbröd och resultatet blev avsevärt bättre än först gången - övning gör mästaren!
Igår tog vi oss åtminstone ut på en promenad i närområdet så motionsstatistiken för det nya året är trots väderleken fortfarande under kontroll.

Den hittills så gott som snöfria vintern har fått meteorologerna att gräva i statistiken och de har då funnit att den gångna december var den varmaste på över 40 år. Många ser det som en varning om växthuseffektens accelererande ökning, men för egen del tror jag som amatörastronom mera på en koppling till ett för närvarande rådande solfläcksmaximum. Rikligt med solfläckar ger statistiskt varmare klimat på norra halvklotet. Av detta kan man förundras med tanke på att avståndet till solen är omkring 150 miljoner kilometer, men solvinden når ju hit på knappt åtta minuter och för med sig allsköns partiklar med diverse inverkan på jordatmosfären.
Enligt de senaste rapporterna från FNs internationella klimatpanel är utvecklingen i högsta grad värd att ta på allvar. I deras senaste rapport slås fast att den senaste 30-årsperioden med stor sannolikhet varit den varmaste under de senaste 1 400 åren. Man noterar också den ökande takt med vilken jordens glaciärer och havsisar minskar i volym och att detta har medfört en genomsnittlig höjning av världshavets nivå med 19 cm under den senaste 100-årsperioden. Alla scenarier i klimatpanelens analyser pekar dessutom på än snabbare nivåhöjning i framtiden p g a isavsmältning och förhöjd vattentemperatur i havet.
Det ser också dystert ut för ambitionerna att vända förloppet. De länder som gjorde åtaganden i Kyotoprotokollet 1997 har visserligen till största delen lyckats hålla sina mål, men den uppnådda minskningen har med råge ruinerats av den expansion som sker i Kina, Indien, Afrika m fl. länder. Trots ansträngningar om effektivare energianvändning och ny klimatneutral teknik har den globala emissionen av koldioxid ökat när en radikal minskning är vad som behövs. En ökande världsbefolkning med, delvis berättigade, krav på en bättre materiell standard gör prognosen för de närmaste årtiondena dyster, mycket dyster!

Inga kommentarer: